27. januar, 2025

35 år siden revolusjonen i Romania: Frihet 1989

Share

Den rumenske byen Timisoara markerer 35 år siden opprøret som styrtet diktatoren Nicolae Ceausescu og avsluttet over fire tiår med kommunistisk styre.

DW omtaler Revolusjonen i Romania i desember 1989 som den blodigste blant Østblokkens opprør, og markerer slutten på en av Europas mest brutale diktaturer.

Nicolae Ceausescu styrte landet med jernhånd i 24 år, kjennetegnet av persondyrkelse, streng sensur og en katastrofal økonomisk politikk som førte til utbredt fattigdom og undertrykkelse.

Hans regime ble berømt for sin brutalitet, blant annet gjennom sikkerhetstjenesten Securitate, som overvåket og arresterte enhver opposisjon.

Revolusjonens start i Timisoara

Byen Timisoara ble episenter for opprøret som startet 16. desember 1989. Byguiden Vlad Stefan forteller at protestene begynte ved den reformerte kirken, hvor pastor Laszlo Tokes hadde talt mot regimet.

Nicolae Ceaușescu med Hafez al-Assad (Bashar al-Assads far) under hans statsbesøk i Syria, 1974. Foto: Wikimedia.

– Da ordet spredte seg om at Tokes skulle overføres til en annen menighet, samlet folk seg for å protestere. Neste dag marsjerte tusenvis gjennom gatene og ropte «Ned med kommunismen! Ned med Ceausescu!», sier Stefan.

Demonstrasjonene ble møtt med vold, og Ceausescu beordret hæren til å åpne ild mot folkemengden. Titusener av soldater og sikkerhetsagenter ble satt inn, og de første drepte falt i Timisoara samme ettermiddag.

Fotografens farlige oppdrag

Fotojournalist Constantin Duma dokumenterte hendelsene til tross for risikoen.

Les også: Romania og Bulgaria blir fullverdige Schengen-medlemmer fra 2025

– Jeg tok bilder fordi jeg visste at noe historisk skjedde. Det var min plikt, men jeg måtte skjule materialet for å beskytte det, forteller Duma. Hans bilder, nå utstilt i serien «Frihet 1989», viser den brutale volden som møtte demonstrantene.

Opprøret sprer seg

Dr. Gino Rado, leder for Revolusjonsminnesmerket i Timisoara, var blant demonstrantene og opplevde brutaliteten på nært hold.

– De skjøt på oss for å skremme, men vi nektet å gi oss. Venner, familie og kolleger døde, men vi fortsatte, sier Rado.

Fra Timisoara spredte opprøret seg raskt til resten av landet. 20. desember samlet titusener seg på Seiersplassen i Timisoara.

Fra balkongen på Operahuset erklærte aktivister byen som fri for kommunisme. Det som virket umulig noen dager tidligere, ble virkelighet da opprøret nådde Bucuresti. Første juledag 1989 ble Nicolae Ceausescu og kona Elena fanget, stilt for retten og henrettet etter en hastig dom.

En voldelig avslutning på kommunismen

Revolusjonen markerte slutten på 42 år med kommunistisk styre i Romania, men også begynnelsen på en krevende overgang. Dr. Rado mener at revolusjonen ikke nådde sine mål fullt ut.

– Etter 1989 tok mange av de gamle kommunistene makten igjen. Vi forventer politikere som setter landet først, sier han.

Tretti-fem år senere er arven etter revolusjonen fortsatt et tema i Romania, og noen mener tiden er inne for en ny omveltning.

Økonomi i fokus: Romania

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt