Medieeierskap, statlig kontroll og trusler mot journalister svekker pressefriheten i flere EU-land, ifølge en ny rapport.
En fersk rapport fra Civil Liberties Union for Europe (Liberties) slår fast at pressefriheten i EU er i ferd med å forvitre. Ifølge rapporten er mediemangfoldet truet av økende konsentrasjon av eierskap, statlig innflytelse over offentlige medier og angrep på journalister, skriver The Guardian.
– Mediefrihet og mangfold er under angrep i hele EU, og i noen land står kampen om selve eksistensen, heter det i rapporten.
Konsentrert eierskap svekker mangfoldet
Rapporten trekker frem at medieeierskap i land som Kroatia, Frankrike, Ungarn, Nederland, Slovenia, Spania og Sverige er samlet på få hender.
– Regjeringers forsøk på å svekke rettsstaten og demokratiske institusjoner starter nesten alltid med å forsøke å kontrollere landets medielandskap, sa rapportens hovedredaktør Jonathan Day.
Ifølge Day møter EUs nye lov om mediefrihet, European Media Freedom Act (Emfa), allerede motstand før den trer i full kraft.
– Hvor godt denne loven håndheves, kan bli avgjørende for mediefrihetens fremtid i flere medlemsland, sa han.
Statlig innflytelse og trusler mot journalister
I flere land, blant annet Bulgaria, Hellas, Malta, Slovenia og Spania, favoriserer myndigheter medier som støtter regjeringen ved å fordele statlige annonsemidler på en skjev måte, ifølge rapporten.
Les også: Ytringsfriheten for nasjonalkonservative under angrep i Brüssel
I Ungarn kontrollerer den statlige Central European Press and Media Foundation (Kesma) store deler av medielandskapet. Oligarker nære statsminister Viktor Orbán skal ha donert store mediehus til Kesma, som nå fungerer som et pro-regjeringsnettverk.
– I Ungarn er statlige medier fullt ut omgjort til talerør for regjeringen, og Slovakia er på vei i samme retning, står det i rapporten.
Økende vold og rettssaker mot journalister
Journalister har vært utsatt for vold og trakassering i flere EU-land det siste året, blant annet i Frankrike, Tyskland, Hellas, Ungarn og Spania. Kvinnelige journalister rammes spesielt hardt.
Rapporten advarer også mot økningen av såkalte Slapp-søksmål – rettssaker brukt for å skremme og stilne journalister. Slovakias statsminister Robert Fico skal ha initiert et slikt søksmål mot en journalist.
Offentlige myndigheter i land som Nederland, Tyskland og Bulgaria skal også ha nektet innsyn i informasjon, noe som ytterligere hemmer journalisters arbeid.
Storbritannia i sentrum for debatten om ytringsfrihet og innvandring🔒