7. juli, 2024

Ytringsfrihet under press: Moldova innfører ny forræderilov

Share

Ny lovgivning i Moldova som angivelig skal beskytte mot utenlandske innflytelsesoperasjoner, mottar sterk kritikk for sin vage og potensielt undertrykkende natur.

Moldova har nylig vedtatt en kontroversiell endring i landets straffelov, nærmere bestemt seksjonen som omhandler forræderi. Denne loven har møtt kraftig motstand fra menneskerettighetsorganisasjoner, inkludert Amnesty International, som hevder at endringene truer ytringsfriheten i landet, skriver IntelliNews.

Endringene i loven ble hastet gjennom parlamentet den 30. mai med minimale debatter, og det var ingen offentlig debatt i forkant, ifølge NewsMaker. Lovforslaget ble utarbeidet av to politikere, Lilian Carp og Igor Chiriac fra PAS-partiet, som en revisjon av artikkelen om forræderi i straffeloven.

Ifølge Veaceslav Tofan, leder for Amnesty International Moldova, er den nye definisjonen av forræderi «vag og åpen for misbruk». Tofan uttrykker bekymring for at loven kan brukes til å undertrykke politisk uenighet og kritisk tale under påskudd av å bekjempe ondsinnet utenlandsk innflytelse. «Det er alarmerende at denne loven risikerer å kriminalisere synspunkter og meninger som folkeretten burde beskytte», sier han.

Les også: Nato og Moldova styrker båndene

President Maia Sandu har ennå ikke tatt en avgjørelse om å bekrefte endringene, som ble vedtatt som en endring til et lovforslag om straffelov fra i fjor. Adrian Balutel, lederen for presidentens administrasjon, har uttalt til NewsMaker at han ennå ikke har gjennomgått lovforslaget.

– Så snart jeg ser dokumentene vi har mottatt fra parlamentet, vil vi gjennomgå dem med et team fra presidentadministrasjonen, og jeg vil kunne svare på spørsmålet om presidentens holdning. Jeg kan ikke gi et svar akkurat nå, sier Balutel.

Presidentens administrasjon har bemerket at det tar tid å studere og promulgere prosjektet, og de vil kunne gi et svar midt i uken.

EU og Moldova signerer sikkerhets- og forsvarspartnerskap

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt