Etter over en måned med amerikanske luftangrep mot Houthi-militsen i Jemen, planlegger væpnede anti-Houthi-styrker en ny bakkeoffensiv.
Ifølge jemenittiske og amerikanske tjenestepersoner vurderer de Houthi-kontrollerte områdene ved Rødehavskysten som et hovedmål, skriver Long War Journal. Regionen har både økonomisk og strategisk betydning for houthiene, som har angrepet internasjonal skipsfart og amerikanske marinefartøy i over 15 måneder.
– Kysten er deres økonomiske livsnerve og utgangspunkt for mange av deres angrep til sjøs, sier en amerikansk tjenestemann til avisen.
Amerikansk støtte vurderes
USAs militære ledelse skal ha fått presentert planene, blant annet fra Emiratene, men de forente arabiske emirater har senere benektet å være direkte involvert. Amerikanske kilder sier USA er «åpen for å støtte en bakkeoffensiv fra lokale styrker», men legger til at det «ennå ikke er tatt noen avgjørelse».
Ifølge Bloomberg diskuteres også en mulig storoffensiv på flere fronter, med mål om å ta tilbake hovedstaden Sana. Den emiratarabiske avisen The National hevder at opptil 80 000 soldater skal være mobilisert, men eksperter påpeker at det foreløpig ikke finnes bevis for at dette faktisk skjer.
Les også: Israel slår tilbake mot houthiene etter dødelig angrep i Tel Aviv
Viktig region for houthiene
Guvernementet Hodeida er spesielt viktig for houthiene. Her ligger havnene Hodeida og Salif, samt drivstoffterminalen Ras Issa – sentrale punkter for både inntekter og militær logistikk. Hele 80 prosent av Jemens import kommer inn via disse havnene.
Ras Issa-terminalen ble ødelagt av amerikanske styrker 17. april. Det amerikanske militærkommandosenteret CENTCOM uttalte at houthiene bruker drivstoff som maktmiddel og inntektskilde, og at profitten underslås.
– Drivstoffet hjelper houthiene med å finansiere og opprettholde militæroperasjoner, het det i en uttalelse fra CENTCOM på X.
Splittede anti-Houthi-styrker
På den anti-Houthi siden står en rekke ulike militser og styrker. Regjeringen, støttet av Saudi-Arabia, kontrollerer store deler av Sør-Jemen. Samtidig støtter Emiratene den sørlige overgangsrådet (STC) og vestkyststyrkene under ledelse av brigadegeneral Tariq Saleh.
Saleh leder den nasjonale motstandsstyrken og sitter også i Jemens presidentråd. Han har kontroll over rundt 50 000 soldater i Taiz-regionen, ifølge Bloomberg. Disse inngår i en allianse kjent som Fellesstyrkene på vestkysten, som tidligere beleiret Hodeida i 2018. Den offensiven ble stanset etter at FN fremforhandlet Stockholm-avtalen samme år.
CIA anslår at de ulike væpnede styrkene knyttet til Jemens regjering og deres allierte kan telle så mange som 300 000 personer. Houthi-bevegelsen selv antas å ha styrket sin militære kapasitet betraktelig det siste året, og eksperter mener den nå teller rundt 350 000 medlemmer.