Det amerikanske forsvarets forskningsbyrå DARPA utvikler en metode for å bygge strukturer direkte i bane rundt jorden. NOM4D-programmet kan få store strategiske konsekvenser.
Det amerikanske forsvarets avanserte forskningsbyrå DARPA har siden 2022 arbeidet med prosjektet Novel Orbital and Moon Manufacturing, Materials, and Mass-efficient Design (NOM4D). Målet er å utvikle metoder for å sende råmaterialer ut i verdensrommet og produsere strukturer direkte i bane. Etter tre år har prosjektet gjort så store fremskritt at DARPA ikke lenger ser behov for videre laboratorieforskning, skriver Brandon J. Weichert i The National Interest.
Testes i rommet i 2026
Flere samarbeidspartnere, inkludert California Institute of Technology (Caltech) og University of Illinois Urbana-Champaign, deltar i programmet. I 2026 planlegges to tester i verdensrommet, blant annet et samarbeid med romfartsselskapet Momentus.
Et av eksperimentene innebærer at Caltechs robot, som setter sammen komposittfiber, skal bygge en del av en antenne i rommet. DARPA mener at dersom dette lykkes, kan det være et viktig første skritt mot å konstruere store strukturer i bane.
Militære og sivile fordeler
Dersom teknologien fungerer som planlagt, kan den få stor betydning for USAs militære og sivile romprogram.
– Hvis USA kan bygge store konstruksjoner i rommet, vil det redusere drivstoffkostnader betraktelig, skriver Weichert.
Les også: Stargate: Er kunstig intelligens nøkkelen til astropolitisk dominans?
På lengre sikt kan dette også muliggjøre utnyttelse av ressurser på månen eller Mars, noe som kan bli avgjørende for fremtidige bosetninger i verdensrommet.
Kan revolusjonere energiindustrien
Et annet bruksområde er rombasert solenergi. Allerede i 2007 identifiserte USAs etterretningstjeneste NSA denne teknologien som en mulig «revolusjon». Kina har siden investert tungt i feltet, og Weichert argumenterer for at USA bør gjøre det samme.
Dersom store solcellepaneler kan bygges i geostasjonær bane ved hjelp av NOM4D-metodene, vil USA kunne lede an i utviklingen av en ny og stabil energikilde. Dette kan redusere utfordringer knyttet til ujevn energiproduksjon fra solkraft på jorden.
Strategiske konsekvenser
Teknologien kan også få stor betydning for USAs militære kapasitet.
– En slik energikilde vil gi den amerikanske hæren muligheten til å sende stabil energi til baser over hele verden, uten behov for drivstofftransport, skriver Weichert.
I tillegg vil behovet for å bygge utstyr på jorden og deretter sende det opp i rommet reduseres betraktelig.
– NOM4D-eksperimentene i 2026 har ikke dette som hovedmål, men på sikt kan de legge grunnlaget for å bygge hele romskip i bane. Dette kan sikre USAs dominans i verdensrommet, skriver han.
Weichert mener at kombinasjonen av økt amerikansk industriproduksjon og utviklingen av en ny romøkonomi vil forme USAs fremtid på en dyptgripende måte.