8. desember, 2024

USA frykter Russland deler informasjon om våpen med Kina

Share

Samarbeid mellom Russland og Kina kan ha alvorlige konsekvenser for USAs militære strategi i Ukraina, ifølge en amerikansk komité.

En amerikansk tverrpolitisk komité har bedt Det hvite hus om å undersøke om Russland deler informasjon med Kina om hvordan amerikanske våpensystemer kan nøytraliseres i Ukraina, skriver EurasianTimes.

Komitéen, ledet av John Moolenaar og Raja Krishnamoorthi, uttrykte bekymring for at Russlands suksesser på slagmarken kan skyldes informasjon fra Kina. Spesielt gjelder dette elektroniske mottiltak som kan gjøre amerikanske presisjonsvåpen mindre effektive.

Russlands evne til å motvirke avanserte amerikanske våpensystemer kan være knyttet til det «ubegrensede partnerskapet» med Kina, ifølge komitéen. De advarte om at denne teknologien og taktikken kan bli delt med Kina, noe som kan svekke USAs militære makt.

Selv om noen av USAs våpensystemer kan være utdaterte, understreket Moolenaar og Krishnamoorthi at selv de nyeste våpnene har møtt utfordringer i Ukraina. De ba Det hvite hus om å undersøke om disse utfordringene skyldes strategisk etterretning eller teknologisk hjelp fra Kina.

Komitéen henviste til rapporter som antyder at Kina har støttet russisk militærindustri med mikroelektronikk, flerbruks militært-sivilt utstyr, avanserte bilder og satellittkommunikasjon. De ønsket en grundig analyse av omfanget av dette samarbeidet og dets implikasjoner for USAs militære kapasitet.

I tillegg ba de om å undersøke om Kinas militære har endret sine taktikker basert på russiske erfaringer fra slagmarken. Komitéen etterlyste også klarhet om hvordan Det hvite hus planlegger å opprettholde USAs militære styrke i møte med potensielle tilpasninger fra Russland og Kina.

Les også: – Kina drar nytte av krigene i Midtøsten og Ukraina

Komitéens bekymringer er berettiget, særlig med tanke på det økte samarbeidet mellom Russland og Kina etter Russlands invasjon av Ukraina i 2022. USA har levert avanserte våpen til Ukraina, som HIMARS rakettsystemer og Abrams-tanks. Kunnskapen om å motvirke disse systemene vil være verdifull for Kina, særlig med tanke på en potensiell Taiwan-invasjon.

Russlands elektroniske krigføringssystemer har vist seg å kunne forstyrre GPS-styrte våpen som Excalibur og HIMARS. Rapportene fra mai indikerer at Ukraina har sluttet å bruke HIMARS-systemene på grunn av russisk jamming, noe som har gjort dem «ineffektive».

Russland har også fått detaljert informasjon om ATACMS-missiler, som har forårsaket betydelig skade på russiske stillinger i Krim. Russiske eksperter hevder at de har analysert ATACMS-missilenes design, noe som kan hjelpe dem med å utvikle mottiltak.

Abrams-tankene, til tross for å være høyt ansett, har ikke levert betydelige resultater på slagmarken. Dette skyldes delvis det begrensede antallet USA har levert til Ukraina. Russland har ødelagt eller skadet flere av disse tankene og vist dem frem som krigstroféer.

Informasjonen samlet av russiske styrker om disse våpensystemene vil være svært verdifull for Kina. Tidligere rapporter antyder at Russland kan ha sendt beslaglagte NATO-våpen til Iran, noe som skaper bekymring for at de kan bli reverskonstruert.

Forsvarsanalytiker Patricia Marins påpekte at Kina er spesielt interessert i Russlands suksess med jamming av amerikanske våpen under konflikten i Ukraina. Marins fremhevet også at russisk teknologi innen luftforsvar og elektronisk krigføring er av særlig interesse for Kina.

Kinas spionaktiviteter i Vesten: En oversikt 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt