USAs kampfly F-22 Raptor skal få ny rolle som kommandoplattform for droner i lufta. Flytypen, som tidligere sto i fare for å bli pensjonert, får nå forlenget levetid og omfattende oppgraderinger.
Den amerikanske forsvarsledelsen har bestemt seg for å beholde F-22 Raptor som en del av framtidens luftstyrke. Ifølge EurAsian Times skal kampflyet bli det første stealth-flyet som styrer ubemannede droner i krig.
– F-22 vil fortsatt være et frontlinjefly i mange år framover, skriver avisa.
Styrer droner fra cockpit
USA skal bruke F-22 til å kontrollere såkalte «lojal wingman»-droner – en ny type kampdroner som samarbeider med bemannede fly.
For å få til dette skal alle kampklare F-22-fly utstyres med kontrollsystemer, blant annet nettbrett og kommunikasjonsutstyr. Forsvarsbudsjettet for 2026 setter av 15 millioner dollar (rundt 160 millioner kroner) til det som kalles Crewed Platform Integration-programmet. Av dette skal 12,2 millioner dollar gå til kjøp og installasjon av 142 kontrollpakker – én for hvert operative F-22-fly.
Les også: Singapore: F-22 Raptors lander for strategiske øvelser
– Dette vil gjøre F-22 i stand til å styre samarbeidende kampdroner (CCA), heter det i budsjettforslaget.
I tillegg ber det amerikanske luftforsvaret om 870 millioner dollar (om lag 9,3 milliarder kroner) for å videreutvikle droneprogrammet i seg selv.
Verdens største dronekappløp
USA planlegger å kjøpe over 100 CCA-droner i første omgang, og på sikt opp mot 1000 droner. To prototyper er allerede under utvikling: General Atomics’ YFQ-42A og Andurils YFQ-44A.
F-22 er ikke det eneste kampflyet som skal brukes sammen med droner. Også F-35 og det kommende F-47 skal kobles til slike systemer. Boeing og Lockheed Martin har allerede demonstrert kontroll av droner direkte fra cockpiten i F-35.
Andre land er også i gang med lignende prosjekter. Australia utvikler Ghost Bat-dronen, Kina har vist frem sin Feihong FH-97A, og både Frankrike, India, Japan, Sør-Korea og Tyrkia satser på egne systemer.
– Etter stealth er lojal droneving det neste store i luftkrigføring, skriver EurAsian Times.