15. juli, 2025

USA advarer mot Kina: Øker militært nærvær i Stillehavet

Share

Kina flytter styrker stadig lenger ut i Stillehavet. USA trapper opp militære allianser og ber asiatiske partnere ruste opp. Kinas militære tilstedeværelse i Stillehavet vokser raskt og utfordrer USA og landets allierte i regionen. 

Ifølge avisen sender Kina nå både krigsskip og kampfly langt utenfor egne grenser, og demonstrerer styrke gjennom store øvelser rundt Taiwan, Australia og i Sør-Kinahavet, skriver Wall Street Journal. 

– Problemet er ikke at Kina opererer lenger hjemmefra. Det er måten de gjør det på – det er provoserende, sier Jennifer Parker ved University of New South Wales i Canberra.

Kryssing av nye grenser

I juni seilte to kinesiske hangarskip ut i Stillehavet og gjennomførte over 1 000 flymanøvre, inkludert nærgående operasjoner mot japanske patruljer. Det var første gang et kinesisk hangarskip krysset den såkalte «andre øykjeden», som strekker seg ut mot Australia.

Samme måned ble det registrert kinesiske marinefartøy i Tasmanhavet, hvor de gjennomførte skarpe skyteøvelser.

– Australia ligger ikke på vei til noe annet sted. En omseiling av kontinentet med full marinegruppe handler om å markere seg, sier Parker.

Les også: Fra pasifisme til realpolitikk: Japans geopolitiske oppvåkning 🔒

USA ruster opp og ber om støtte

USA svarer med å spre styrker bredere i regionen, blant annet ved å utplassere langtrekkende missilsystemer på Filippinene og bygge en ny base på Guam for 5 000 soldater.

Forsvarsminister Pete Hegseth uttalte i mai at «trusselen mot Taiwan kan være nært forestående», og advarte om «ødeleggende konsekvenser» dersom Kina forsøker å ta øya med makt.

Admiral Samuel Paparo, sjef for USAs Indo-Stillehavs-kommando, beskrev Kinas øvelser rundt Taiwan som «generalprøver på en invasjon».

– Kinesiske kampfly krysser daglig midtlinjen i Taiwanstredet. Det som tidligere var utenkelig, er nå rutine, heter det i rapporten.

Allierte motstand og britisk markering

Washington ønsker at allierte skal bruke fem prosent av BNP på forsvar. Japan er på vei mot to prosent, mens Sør-Korea avviser kravet og viser til allerede høy militærutgift.

Samtidig øker USAs tilstedeværelse i øygrupper som Wake og Guam, og gjennomfører storskalaøvelser som Talisman Sabre i Australia.

I juni seilte et britisk marinefartøy gjennom Taiwanstredet. Kina svarte med militærøvelser, noe taiwanske myndigheter mener var et direkte svar.

– Det er tydelig at Beijing slår tilbake mot måten demokratier samler seg på, sier en tjenestemann i regionen til Wall Street Journal.

Taiwans motstandskraft: Mer enn bare geografi? 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt