Ungarns EU-kommissær Oliver Várhelyi har satt foten ned for EUs nye veikart for å kutte båndene til russisk energi. Ifølge Politico leverte han innsigelser bare timer før planen skulle godkjennes i Europakommisjonen.
Várhelyi, som har ansvar for helse og dyrevelferd, stilte spørsmål ved veikartet rett før det skulle legges frem av energikommissær Dan Jørgensen. Flere EU-kilder sier til Politico at kommisjonen nå må vurdere innsigelsene før de eventuelt overstyrer dem, ifølge bne IntelliNews.
Mistenkes for å tale Orbans sak
Ungarns utenriksdepartement har ikke svart på spørsmål om Várhelyis handlinger er koordinert med Budapest. Men Várhelyis utspill vekker mistanke.
– Dette føyer seg inn i rekken av forsøk fra Ungarn på å sabotere felles EU-linjer mot Russland, sier en EU-diplomat.
Statsminister Viktor Orban har lenge hatt nære bånd til Kreml og vært motstander av sanksjoner mot russisk energi. I 2024 var Ungarn nest størst i EU på import av russisk gass – kun slått av Frankrike – med 7,6 milliarder kubikkmeter levert gjennom TurkStream.
– Det er vanskelig å se dette som noe annet enn politisk spill, sier en annen anonym EU-kilde.
Langvarige kontrakter og avhengighet
Det foreslåtte veikartet inneholder blant annet juridiske verktøy for å avslutte eksisterende kontrakter og hindre nye avtaler med russiske energiselskaper.
Selv om EU har forsøkt å kutte båndene til Moskva som følge av krigen i Ukraina, kjøpte fortsatt 17 medlemsland russisk gass i 2024 – enten via rørledning eller i flytende form (LNG).
Les også: Befolkningen i Sør-Ungarn tar loven i egne hender for å bekjempe ulovlig innvandring 🔒
Ungarn var i fjor også største importør av russisk olje i EU, med 4,7 millioner tonn levert via den sovjetiske Druzhba-rørledningen – tilsvarende rundt 80 prosent av landets behov.
Ungarn, Slovakia og Tsjekkia har fått unntak fra EUs oljesanksjoner. Orban-regjeringen begrunner sin avhengighet med at landet ikke har tilgang til havner, men kritikere peker på manglende vilje til å skifte energikilde og nære bånd til Moskva.
Amerikansk trussel om straffetoll
Samtidig advarer det ungarske finansnettstedet Portfolio.hu om at et nytt amerikansk forslag kan få store følger. Et flertall i Kongressen vil innføre 500 prosent straffetoll på land som kjøper russisk energi – noe som kan ramme Ungarns industri hardt.
Energigiganten MOL har varslet at de kan tilpasse raffineriene i Budapest og Bratislava til ikke-russisk olje innen 2026 – dersom EU gir økonomisk støtte. En slik omstilling vil koste mellom 500 og 700 millioner dollar og ta 2–4 år, ifølge selskapet.
– Trusselen om sanksjoner kan fremskynde denne prosessen, skriver Portfolio.hu.
Ungarn fratatt vertsrolle for EU-toppmøte grunnet Orbáns «fredsdiplomati» 🔒