I høst i fjor ble en russisk marinekorvett angrepet utenfor Sevastopol, noe som førte til en eksplosjon som rev hull i skroget.
Russiske nyhetsbyråer hevdet at skipet hadde avverget et ukrainsk sjødroneangrep, men ukrainske tjenestepersoner la til at de hadde brukt et “eksperimentelt våpen” i tillegg til dronene. Ifølge general Ivan Lukashevych fra Ukrainas sikkerhetstjeneste (SBU), hadde Ukrainas nyskapende sjødroneprogram satt en ny standard i krigføring, , skriver Wall Street Journal.
Lukashevych forklarte hvordan en ukrainsk ubemannet drone hadde fraktet en mine over 400 kilometer før den returnerte til basen. Ukraina har brukt eksplosive droner og miner for å senke eller skade rundt to dusin russiske skip i Svartehavet. Disse dronene har også påført stor skade på Krim-broen, som Russland bruker for å forsyne sine styrker i Ukraina. Dette har ført til at Russland har spredt sin Svartehavsflåte bort fra Sevastopol.
Ukrainas sjødroneprogram har revolusjonert sjøkrigføring, på samme måte som ubemannede fly har gjort i lufta. Sjødroner er relativt billige og vanskelige å oppdage og forsvare seg mot. Dette viser hvordan mindre nasjoner kan utfordre større marinestyrker. USA har også merket seg utviklingen. Pentagon annonserte i august en plan om å utplassere hundrevis av små, billige luft- og sjødroner for å møte Kinas voksende militære styrke.
Les også: Bølge av suksess: Ukraina angriper to nye russiske krigsskip i Svartehavet
Lukashevych utdypet planene for utvikling av dronene. SBU har samarbeidet med den ukrainske marinen, og nylig har også landets militære etterretning engasjert seg. Ukraina, uten ressurser til å bygge opp en konvensjonell marine, søker å skape dronetropper som til sammen kan utføre oppgaver som et krigsskip. I 2022 blokkerte Russlands Svartehavsflåte Ukrainas havner, truet med landinger og avfyrte kryssermissiler mot ukrainske byer. President Volodymyr Zelensky ba sine ledere finne en løsning. Ukraina hadde senket den russiske flåtens flaggskip Moskva med anti-skip missiler, men hadde ingen store skip eller luftstyrke som kunne nå dypt inn i Svartehavet.
General Lukashevych, med bakgrunn i ingeniørfag og skjult krigføring, tok ledelsen. Han hentet inspirasjon fra ukrainske kosakker, som på 1600-tallet brukte små, raske båter til å beseire den ottomanske marinen. Den teknologiske innovasjonen kom gjennom bruk av Starlink for kommunikasjon. Droner med lav profil og stor eksplosiv kapasitet ble utviklet og testet. I oktober 2022 angrep Ukraina Sevastopol med tolv sjødroner, noe som førte til betydelig skade på russiske skip og havnefasiliteter.
President Zelensky satte et nytt mål: Krim-broen. Etter grundig planlegging og med hjelp fra design-dokumenter, ble sjødroner lastet med eksplosiver sendt mot broen. I juli 2023 ble broen angrepet, noe som førte til store skader og forstyrrelser i russisk logistikk. Ukrainske sjødroner har fortsatt å forårsake betydelige utfordringer for den russiske marinen
Viktige russiske forsyningslinjer i Svartehavet kuttes av ukrainske droner