De flyktet fra vold og dødsstraff i hjemlandet. Nå står LGBTQ+-flyktninger fra Uganda i fare for å bli rammet av nye lover i Kenya – landet de håpet skulle være trygt.
I et bofellesskap utenfor Nairobi sitter de to ugandiske flyktningene Entity og Rock. De er blant mange som har flyktet til Kenya for å unnslippe de brutale lovene mot homofile i Uganda. Men i møte med en ny lov i Kenya kjenner de frykten igjen.
– Vi trodde vi kunne være oss selv her. Men det er ikke lett i Kenya heller, sier Entity til The Guardian.
Brutale opplevelser i Uganda
Uganda innførte i mai 2023 en av verdens strengeste lover mot homofili, med dødsstraff for «grovt homoseksuelt forhold». Entity ble arrestert på en bar i Kampala, sammen med over hundre andre.
– Vi ble anklaget for narkotikabruk, noe som ikke stemte. Politiet kom med journalister som filmet oss. Bildene ble sendt direkte på TV uten vårt samtykke.
Etter en måned i varetekt og mishandling, rømte han landet. Rock, som jobbet med teknisk support i Kampala, ble arrestert på jobb.
– De slo meg, bandt meg med piggtråd og lot oss til slutt ligge igjen ved veikanten, sier han.
Les også: Uganda vil gi militæret rett til å dømme sivile
Kenya kan bli like farlig
Nå frykter de at Kenya går i samme retning. En ny lov – kalt «familievernsloven» – er under behandling. Den forbyr blant annet kjønnsbekreftende behandling og undervisning om kjønn og seksualitet. I tillegg åpner den for å nekte asyl til mennesker som bryter med «moralske verdier».
– Den vil skape en indre frykt i samfunnet og legge til rette for hets, sier Yvonne Wamari i Outright International.
Farlige forhold i flyktningleirene
De fleste homofile flyktninger fra Uganda sendes til Kakuma-leiren i det nordvestlige Kenya. Amnesty og NGLHRC har dokumentert at Kakuma er «ekstremt farlig» for homofile, med omfattende vold og trakassering.
Mange flykter derfor videre til Nairobi, hvor nettverket Nature Network gir husly og støtte. Her får de et fellesskap, samt hjelp fra organisasjoner som Hoymas.
– Det hjelper å vite at vi ikke er alene. Vi snakker sammen, danser og spiller – det gir oss styrke, sier Brian, en av grunnleggerne av nettverket.
Kutt i bistand gjør situasjonen verre
Hjelpen svekkes nå av kutt i amerikansk bistand. USAID har stoppet prosjektet Fahari ya Jamii, som tidligere ga HIV-behandling og psykisk helsehjelp til 72 000 mennesker i Kenya.
– Kuttet har vært ødeleggende, sier John Mathenge fra Hoymas.
Likevel fortsetter de å kjempe.
– Som mange sier her: Vi kjemper med musikk, sminke og samhold. Vi prøver å overleve med verdigheten i behold, sier Andeti, som har startet et trygt kulturrom for queer-personer i Nairobi.
Aktivister saksøker Tanzania: – Ble utsatt for seksuell tortur og ydmykelse