Tysklands leting etter et trygt, permanent lager for atomavfall har snevret inn søket til mindre enn halvparten av landets areal.
Tysklands søk etter et permanent lager for atomavfall har tatt et nytt steg, da den føderale organisasjonen for radioaktiv avfallshåndtering (BGE) nå har utgitt en oppdatering om fremdriften. Nå følger spente regioner nøye med på om de blir valgt som fremtidig lagringssted, melder Clean Energy Wire.
I en fersk rapport presenteres et interaktivt kart som viser hvilke områder som har blitt vurdert og funnet uegnet for et slikt lager, som må kunne sikre omtrent 28,100 kubikkmeter radioaktivt materiale i hundretusener av år.
Etter en grundig vurdering har BGE redusert antallet potensielle lagringssteder til 44 prosent av Tysklands areal, ifølge en rapport fra ARD.
Lang vei fra “blankt kart” til utvalgte områder
BGE startet søket i 2017, som en del av Tysklands mål om å fase ut kjernekraft, vedtatt i 2011. Tidligere planlagte lagringssteder, blant annet ved Gorleben, ble skrinlagt etter massive protester.
Organisasjonen innledet søket ved å behandle hele Tyskland som et “blankt kart” der ethvert område med egnet geologi kunne vurderes som en potensiell lagringsplass.
Les også: To menn pågrepet for innbruddsforsøk på atomdeponi
– Nå vil vi publisere statusrapporter årlig, slik at publikum kan følge fremdriften, uttalte BGE-leder Iris Graffunder.
Miljøminister Steffi Lemke uttrykte støtte for de planlagte oppdateringene og beskrev dem som et viktig tiltak for åpenhet.
– De regelmessige publiseringene vil gi alle i Tyskland muligheten til å se at BGE følger tidsplanen mot slutten av 2027, sa Lemke og la til:
– Vi kan og må finne et endelig lagringssted innen midten av århundret. Dette skylder vi innbyggerne i regionene med midlertidige lagre.
Veien videre: Fase 2 og det endelige valget
BGE skal fullføre første fase av testene innen 2027 og deretter levere sin endelige anbefaling til det føderale kontoret for atomavfallshåndtering (BASE), som vil utarbeide en kortliste over egnede steder til videre utforsking i fase 2.
Det høyradioaktive avfallet oppbevares i dag ved 16 midlertidige lagre i nærheten av de nedlagte kjernekraftverkene, hvor det siste ble stengt i april 2023.
Opprinnelig var målet å ha et permanent lager utvalgt innen 2031, men i 2022 skjøv BGE fristen til tidligst 2046. En ny rapport bestilt av BASE antydet at prosessen kunne vare til 2075.
Miljødepartementet har imidlertid bestridt dette, og påpeker at de nyeste fremskrittene vil bidra til å holde prosessen på rett kurs.