Tyrkia er eneste land i Europa hvor universitetsutdannede har høyere arbeidsledighet enn resten av befolkningen, viser nye tall fra Eurostat.
Tyrkia skiller seg ut som det eneste landet i Europa hvor personer med høyere utdanning er mer utsatt for arbeidsledighet enn resten av befolkningen. Det kommer fram i en analyse publisert av Euronews.
– Det er uvanlig at arbeidsledigheten er høyere blant personer med universitetsutdanning enn i resten av arbeidsstyrken, sier OECDs Tyrkia-kontor til Euronews.
Unntaket i Europa
I 2024 hadde Tyrkia en arbeidsledighet på 8,8 prosent blant universitetsutdannede, mens totalledigheten var 8,4 prosent. Dette gjør landet til det eneste blant 33 europeiske land hvor høyere utdanning ikke gir lavere ledighet. Til sammenligning er EU-snittet for universitetsutdannede 3,8 prosent, mot 5,9 prosent for hele befolkningen.
De nest høyeste ledighetstallene for utdannede ble målt i Hellas (7,3 prosent), Spania (6,9 prosent) og Serbia (6,5 prosent). I den andre enden lå Tsjekkia og Polen med bare 1,4 prosent arbeidsledighet blant universitetsutdannede.
Les også: NGO-en i spissen for fremme interessene til det nye Tyrkia 🔒
Rask vekst uten jobbgaranti
Tyrkia har gjennomgått en voldsom vekst i antall universiteter. I 2003 fantes det 53 statlige universiteter. I 2024 er tallet 204, inkludert 75 private.
– Denne raske utvidelsen skyldes blant annet myndighetenes politikk om å ha et universitet i hver provins, opplyser OECD.
Men antallet jobber som krever høyere utdanning har ikke holdt tritt.
– I Tyrkias tilfelle har fordelene ved høyere utdanning forvitret raskt, spesielt når det gjelder jobbmuligheter, sier OECD.
Feil utdanning, feil kompetanse
OECD peker også på et misforhold mellom arbeidsmarkedets behov og utdanningen studentene får.
– Det ser ut til å være et stort sprik mellom ferdighetene som etterspørres og de studentene faktisk tilegner seg.
Tyrkia har også en lav andel uteksaminerte innen realfag og teknologi, noe som ytterligere svekker jobbutsiktene.
– Utdanningspolitikken bør nå prioritere kvaliteten på studiene og deres relevans for arbeidslivet, understreker OECD.
Tyrkisk intellektuell: – Nasjonalisme og nepotisme lammer Tyrkia 🔒