Tyrkia støtter ikke fredsplaner som innebærer å fryse krigen i Ukraina og kreve territorielle innrømmelser fra Kyiv til Moskva, uttaler ukrainsk parlamentsmedlem.
Tyrkia vil ikke støtte en fredsplan som innebærer at Ukraina må gi territorielle innrømmelser til Russland, rapporterer det ukrainske nyhetsbyrået Ukrinform.
Uttalelsen kommer fra det ukrainske parlamentsmedlemmet Ahtem Tsjijgoz etter et møte i vennskapsgruppene til de ukrainske og tyrkiske parlamentene i Ankara.
– Tyrkia støtter Ukrainas suverenitet og territorielle integritet, inkludert den russisk-okkuperte Krim-halvøya, understreket Tsjijgoz.
Avviser russiske påstander
Ifølge Tsjijgoz er det mange anklager, særlig fra russisk hold, om at Tyrkia støtter en fredsløsning som innebærer å fryse krigen og gi avkall på territorier.
– Under vårt to dager lange besøk i Tyrkia hadde vi møter på høyt nivå og ble forsikret om at dette ikke stemmer, sa han.
Tsjijgoz la til at Tyrkia på flere måter støtter Ukraina og at begge land er opptatt av å utvikle strategiske bilaterale relasjoner, inkludert parlamentssamarbeid.
Uendrede prioriteringer
Lederen opplyste også at Tyrkia er opptatt av å sikre at eventuelle endringer i USA etter presidentvalget ikke påvirker bistanden til Ukraina.
Les også: Tyrkias Erdoğan støtter tilbakeføring av Krim til Ukraina som «et krav i folkeretten»
– Dette var viktige signaler for oss. Vi vil videreformidle dem til myndighetene og folket i Ukraina, sa Tsjijgoz.
Han understreket at besøket også vil styrke samarbeidet mellom parlamentene i de to landene.
Erdogans forslag møter kritikk
Den 18. november meldte Bloomberg at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan hadde planer om å fremme en egen fredsplan for Ukraina under G20-toppmøtet.
Forslaget skal ifølge anonyme kilder ha inkludert at Ukraina ikke blir NATO-medlem på minst ti år, at frontlinjen fryses, samt opprettelse av en demilitarisert buffersone i Donbas med internasjonale styrker.
Planen har møtt motstand fra flere hold. Russland avviste forslaget som «uakseptabelt», og mange frykter at NATO-land, særlig under et mulig Donald Trump-presidentskap, vil presse Ukraina til å avslutte krigen raskt – selv om det innebærer territorielle innrømmelser.
Tyrkia kritiserer EUs utvidelsesrapport: «Ulovlige og maksimalistiske syn» fra Hellas