22. april, 2025

Trump: WHO advarer mot global helsekrise

Share

Verdens helseorganisasjon frykter at USAs budsjettkutt vil føre til flere dødsfall i krigsrammede områder og svekke verdens evne til å håndtere pandemier.

USAs beslutning om å fryse utenlandsk bistand og forlate Verdens helseorganisasjon (WHO) kan få katastrofale følger for helsetilbudet i noen av verdens mest sårbare land, advarer WHO, skriver South China Morning Post. 

– Mange av våre programmer har nå stanset, eller vil ikke kunne fortsette, sier Hanan Balkhy, WHOs regiondirektør for Øst-Middelhavet.

Hun mener kuttene vil svekke evnen til å hjelpe mennesker i akutt nød, og viser til at WHO allerede må kutte budsjettet med 20 prosent etter at USA unnlot å betale medlemsavgiften for 2024.

Klinikker stengt etter amerikansk kutt

Blant prosjektene som er rammet, er en ernæringsklinikk i Afghanistan som var fullfinansiert av USA. Etter at støtten forsvant, ble senteret lagt ned.

– WHO spiller en nøkkelrolle i opprustning av helsesystemer, opplæring og utsending av medisinske team, samt lagring av nødutstyr, forklarer Balkhy.

Hun peker særlig på Gaza, Sudan og Jemen som eksempler på steder der helsetjenestene allerede var på randen av sammenbrudd før kuttene kom.

Les også: Argentina trekker seg fra WHO

Frykter utbrudd og pandemier

I Gaza er de fleste sykehus ødelagt etter over 18 måneder med krig. Balkhy sier at den akutte hjelpen, inkludert medisinleveranser og gjenoppbygging av helsebygg, nå stopper opp.

– Støtten til medisinske team og rehabilitering har blitt direkte påvirket av at USA fryser støtten, sier hun.

I Sudan, hvor en brutal borgerkrig har drevet millioner på flukt, varsler WHO at det nå er utbrudd av malaria, dengue og kolera.

– Vi jobber med å identifisere sykdommer som kan spre seg raskt. Disse tiltakene beskytter ikke bare Sudans befolkning, men også resten av verden, sier Balkhy.

Mister livsviktig forskningssamarbeid

Dersom USA trekker seg ut av WHO, vil det også svekke samarbeidet med amerikanske forskningsmiljøer, universiteter og helseinstitusjoner, mener hun.

– Disse bakteriene og virusene kjenner ingen grenser, og de bryr seg ikke om politiske forhold, sier Balkhy.

Hun advarer om at mindre samarbeid og datadeling kan gjøre det vanskeligere å oppdage og bremse neste pandemi.

WHO ber Kina dele data om Covid-19 – fem år etter pandemiens start

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt