Tysklands største stålprodusent varsler store nedskjæringer innen 2030. Billigimport fra Asia legger press på selskapets konkurranseevne.
ThyssenKrupp Steel Europe har kunngjort en omfattende omstrukturering som vil redusere arbeidsstokken fra 27 000 til 16 000 ansatte innen seks år, melder DW.
Store kutt i arbeidsstokken
Selskapet peker på økt konkurranse fra billig import, særlig fra Asia, som en avgjørende faktor. I en uttalelse beskriver ThyssenKrupp situasjonen som en «betydelig belastning på konkurranseevnen».
– Det kreves akutte tiltak for å forbedre vår produktivitet og operasjonelle effektivitet, samt oppnå et konkurransedyktig kostnadsnivå, heter det i meldingen.
Omstruktureringen innebærer at 5 000 jobber i Europa skal fjernes gjennom tilpasninger i produksjon og administrasjon. I tillegg skal 6 000 arbeidsplasser outsources eller forsvinne gjennom salg av virksomheter.
ThyssenKrupp har også varslet at det vil investere i grønn teknologi for å tilpasse seg strengere klimakrav og redusere karbonutslipp.
Les også: Thyssenkrupp øker produksjonen av ubåter for Tyskland og Norge
Selskapet planlegger å oppgradere produksjonsanleggene sine med hydrogenbasert stålproduksjon, noe som kan bli en nøkkelfaktor for å sikre langsiktig bærekraft. Samtidig frykter analytikere at omstruktureringen kan føre til lavere innovasjonstakt i selskapet på kort sikt.
Produksjonskapasitet reduseres
Selskapet planlegger også å redusere produksjonskapasiteten fra dagens 11,5 millioner tonn til mellom 8,7 og 9 millioner tonn.
Dennis Grimm, leder for ståldivisjonen, understreker at omstruktureringen er nødvendig for å sikre fremtidige arbeidsplasser.
– En omfattende optimalisering og forenkling av vårt produksjonsnettverk og våre prosesser er avgjørende for å gjøre oss klare for fremtiden, sier han.
Som en del av strategien ønsker morselskapet ThyssenKrupp å gjøre stålvirksomheten til et selvstendig selskap. Forslaget møter motstand fra fagforeningene.
Det tsjekkiske energiselskapet EPCG, som allerede eier 20 prosent av ThyssenKrupp Steel, planlegger å øke sin eierandel til 50 prosent.
Stålproduksjon ved slagmarken: Ukrainas stålverk i krise men går for fullt