Facebook forblir plattformen mest utsatt for desinformasjonskampanjer fra Kinas kommunistparti, med en økning på 40 prosent sammenlignet med 2023
Kinas kommunistparti (KKP) doblet bruken av desinformasjon i 2024 sammenlignet med året før, ifølge en analyse publisert av Taiwans nasjonale sikkerhetsbyrå (NSB) i går, melder Taipei Times.
KKPs desinformasjon har som mål å svekke tilliten til Taiwans militære, USAs støtte til Taiwan og president William Lai, opplyser NSB.
Ifølge byråets data ble 2,159 millioner tilfeller av kontroversiell informasjon rapportert i fjor, nesten en dobling fra 1,329 millioner tilfeller i 2023.
Facebook mest utsatt
Facebook forblir den plattformen som er mest utsatt for desinformasjon, med en økning på 40 prosent sammenlignet med året før. Samtidig har desinformasjon økt betraktelig på videoplattformer (151 prosent), fora (664 prosent) og X, tidligere kjent som Twitter (244 prosent), opplyser NSB.
Byrået har også avdekket 28 216 mistenkelige kontoer, en økning på 11 661 fra året før. Av disse var 21 967 på Facebook, men også TikTok, X og Kinas Douyin viste en kraftig økning.
– Dette tyder på at unge internettbrukere er hovedmålgruppen for desinformasjon, sier NSB og legger til at endrede medievaner i Taiwan påvirker desinformasjonsmetodene.
Les også: Geopolitisk strategi for mindre makter 🔒
Seks hovedstrategier
NSB-rapporten peker på seks sentrale taktikker som brukes av KKP:
- Flom av informasjon: Sosiale medier oversvømmes med innlegg for å påvirke velgeratferd og valgresultater, ofte gjennom memer og videoer som sprer falske påstander om kandidater.
- Imitasjon: Falske kontoer som utgir seg for å være taiwanske brukere eller offisielle profiler, brukes til å spre falske nyheter. Under militærøvelser i fjor publiserte slike kontoer innhold som underminerte tilliten til Taiwans militær.
- Propaganda under militærøvelser: Militærøvelser brukes som propaganda, blant annet via videoer på TikTok og YouTube for å skremme taiwanske innbyggere.
- Deepfakes: Kunstig intelligens-genererte videoer som forvrenger utsagn fra taiwanske politikere og villedende innhold for å påvirke velgere.
- Samkjørte medier: Bruk av integrerte mediekontoer som fungerer som proxy for statseide kinesiske medier, særlig på plattformer som TikTok.
- Falske nyhetsnettsteder: Opprettelse av flerspråklige nettsteder, som den falske tsjekkiske avisen Bohemia Daily og den spanske Guell Herald, for å fremme KKPs «ett Kina»-prinsipp internasjonalt.
En internasjonal utfordring
– KKP utnytter demokratiske systemer til å føre kognitiv krigføring ved hjelp av internettplattformer og kunstig intelligens, noe som utgjør en internasjonal bekymring, sier NSB.
Som svar rapporterte Taiwan 3 900 tilfeller av desinformasjon til ulike myndigheter og arrangerte over 100 samarbeidsarrangementer med likesinnede nasjoner for å dele kunnskap, ifølge rapporten.