27. januar, 2025

Syria avslutter Russlands havneavtale i Tartus etter 49 år

Share

Syrias nye regjering har opphevet en 49-årig avtale med Russland om driften av Tartus havn.

Dette betyr at alle inntekter fra havnen nå går direkte til den syriske staten, melder Marine Insight.

Syrias nye regjering har avsluttet avtalen som ble inngått i 2019, hvor det russiske selskapet Stroytransgas forpliktet seg til å investere minst 500 millioner dollar (ca. 5,3 milliarder NOK) for å modernisere Tartus havn. Syriske myndigheter har imidlertid uttalt at Russland ikke oppfylte sine investeringsforpliktelser.

Riyad Joudi, direktør for Tartus tollvesen, bekrefter at havnen har vært underutnyttet på grunn av høye avgifter og regulatoriske utfordringer.

– Høye servicegebyrer og kompliserte regelverk har hindret effektiv utnyttelse av havnen, sa Joudi og la til at regjeringen nå jobber med å omstrukturere havnens drift for å gjøre den mer effektiv.

Russisk militærstrategi rammes

Tartus havn har vært en viktig del av Russlands militære strategi i Middelhavet siden 1977, og dens betydning økte etter Russlands militære inngripen i Syria i 2015. Havnen har gjort det mulig for Russland å overvåke NATO-aktiviteter og støtte operasjoner i Syria.

Les også: Russisk skip nektes adgang til Tartus av syriske myndigheter

Med Bashar al-Assads fall i desember 2024, etter at terrorgruppen Hay’at Tahrir al-Sham (HTS) tok makten, trakk russiske styrker seg tilbake fra flere strategiske posisjoner, inkludert Tartus. Dette gjorde at Russlands langsiktige leieavtale ved havnen ble usikker.

Som følge av denne utviklingen har den russiske marinen flyttet skipene Sparta og Sparta II bort fra den syriske kysten.

Omstrukturering av havnen

Den nye syriske regjeringen har igangsatt reformer for å gjøre havnen mer konkurransedyktig. Tollavgiftene er redusert med 60 prosent på utvalgte varer, og tidligere forbudte varer som elektriske apparater kan nå importeres, mens visse restriksjoner for å beskytte lokal industri fortsatt gjelder.

Havnens infrastruktur, som skal ha forfalt under russisk forvaltning, blir nå oppgradert og modernisert.

I tillegg forsøker myndighetene å stanse den illegale narkotikahandelen som blomstret under Assad-regimet. Tartus havn var tidligere et knutepunkt for smugling av captagon, et amfetamin som ble produsert i stor skala og utgjorde en viktig inntektskilde for Assad-familien og det syriske militæret.

Den nye regjeringen, ledet av HTS, skal etter planen også arbeide for å demontere nettverket og stanse narkotikahandelen.

Nytt Syria, nytt Midtøsten? 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt