Store demonstrasjoner brøt ut onsdag i alawittiske områder etter at en video av et angrep på en helligdom spredte seg. Demonstrantene krever at de ansvarlige stilles til ansvar.
Store demonstrasjoner fant sted onsdag i de alawittiske kjerneområdene Tartus og Latakia, samt i Jableh og deler av Homs, ifølge det syriske observatoriet for menneskerettigheter og lokale vitner. Protestene, som samlet tusenvis, er de største blant Alawittene siden Bashar al-Assad ble styrtet tidligere denne måneden, skriver Bangkok Post.
– Vi krever at de som sto bak angrepet på helligdommen blir stilt til ansvar, sa Ali Daoud, en demonstrant i Jableh.
Video vekker sinne
Bakgrunnen for protestene er en video som viser et angrep på en alawittisk helligdom i Aleppo. Ifølge observatoriet ble fem arbeidere drept og helligdommen satt i brann. Videoens nøyaktige dato er ukjent, men det antas at den stammer fra tidlig desember, etter at Hayat Tahrir al-Sham (HTS) ledet en offensiv som avsatte Assad.
Overgangsmyndighetene, utnevnt av HTS, hevder at angrepet fant sted tidligere og ble utført av «ukjente grupper». Innenriksdepartementet uttalte:
– Republisering av denne videoen har som mål å skape splid blant det syriske folket i en sensitiv periode.
Les også: Syria vil sette en stopper for Irans innflytelse
Narkotikafunn skaper reaksjoner
De nye myndighetene har også beslaglagt og ødelagt store mengder narkotika, inkludert én million captagon-piller, som ble funnet i et tidligere regjeringskontor i Damaskus.
– Vi fant et stort lager av captagon mens vi undersøkte området. Dette var en del av smuglernettverkene tilknyttet Assad-familien, uttalte en sikkerhetskilde.
En AFP-journalist rapporterte at sikkerhetsstyrker brente narkotikaen, sammen med cannabis og tramadol, i Kafr Sousa-distriktet. Myndighetene sier målet er å «beskytte det syriske samfunnet» og kutte smuglerutene som tidligere ble brukt av regjeringsstyrker.
Maher al-Assad, Bashar al-Assads bror, er anklaget for å være sentral i den lukrative captagon-handelen. Eksperter mener narkotikasmugling ble brukt av den tidligere regjeringen for å presse arabiske naboland.
Oppfordring til fred
Midt i protestene ble det også ropt slagord som oppfordret til forsoning mellom ulike religiøse grupper i Syria.
– Alawitt, Sunni, vi ønsker fred, lød det fra demonstrantene i flere byer.
Lokale myndigheter i Jableh og Homs innførte nattlige portforbud i et forsøk på å dempe situasjonen.