1. april, 2025

Sudans hær tar tilbake Khartoum

Share

Etter en uke med intens offensiv har regjeringshæren gjeninntatt Sudans hovedstad. Militsen RSF trekker seg tilbake, og eksperter peker på sviktende organisering og brutal fremferd som årsaker til nederlaget.

Sudans regjeringsstyrker har gjenerobret Khartoum etter nesten to år med krig mot den paramilitære RSF-militsen. General Abdel Fattah al-Burhan markerte seieren 26. mars ved å lande i byen, kysse bakken og heve knyttneven i triumf.

– Abdel Fattah al-Burhans retur til presidentpalasset er et svært viktig symbol både internt i Sudan og internasjonalt, sier Sudan-ekspert Marc Lavergne til France 24.

– Han gjør krav på å være landets legitime leder og viser verden at han er tilbake.

RSF på retrett

RSF, ledet av Mohammed Hamdan Dagalo – kjent som «Hemedti» – trakk seg onsdag ut av hovedstaden via Jebel Awliya-broen, den siste utveien fra stor-Khartoum. Flere bydeler rapporterte om jubel etter at militsen forsvant.

Militæroffensiven i Khartoum ble startet i september i fjor og regnes som et vendepunkt i krigen. RSF hadde tidligere kontrollert flyplassen, presidentpalasset og flere militærbaser i byen.

– RSF har mistet grepet fordi de rett og slett ikke er profesjonelle soldater med en fungerende kommandostruktur, sier Lavergne.

– De tok store områder raskt, men har ikke klart å styre dem. Det er plyndrere som utnytter territoriene de erobrer.

Han peker også på at RSFs metoder har svekket rekrutteringsgrunnlaget og ført til avhopp, blant annet fra krigsherren Abu Aqla Kikl, som gikk over til regjeringshæren i oktober i fjor.

Les også: Colombianske leiesoldater i Sudan rekruttert av Emiratene for å kjempe mot regjeringsstyrker

Frykt for hevn i Darfur

Selv om kamphandlingene i hovedstaden ser ut til å være over, frykter flere at kampene vil flytte seg til Darfur, hvor RSF fortsatt står sterkt. USA har tidligere anklaget militsen for folkemord, etter at vitner rapporterte om systematiske drap på menn og gutter ut fra etnisk tilhørighet.

Samtidig som hæren rykket frem i Khartoum, forsøkte Hemedti å skaffe seg diplomatisk støtte i nabolandene Uganda, Kenya og Etiopia. I februar annonserte han opprettelsen av en parallell regjering under et besøk i Nairobi – en plan som ble kraftig avvist av general Burhan.

– Østafrikanske land som har tatt imot Hemedti, kunne kanskje ha påvirket situasjonen i en forhandlingsfase. Men militært ser jeg ikke hvordan RSF nå kan snu maktbalansen, sier Lavergne.

Krigens ødeleggelser har ført til at over 10 millioner mennesker er drevet på flukt, og titusenvis er drept.

Sudans hær hevder å ha tatt tilbake presidentpalasset i Khartoum

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt