8. januar, 2025

Subsidier på fossilt brensel bremser Japans grønne skifte

Share

Japans omfattende subsidier til fossilt brensel koster ikke bare enorme summer, men bremser også landets overgang til fornybar energi. 

I 2022, under pandemien og krigen i Ukraina, innførte Japan midlertidige subsidier for petroleum, gass og strøm. Nå, mot slutten av 2024, fortsetter subsidiene å bli fornyet. Fredag godkjente regjeringen en krisepakke på 21,9 billioner yen (100 yen er 7,15 NOK), som blant annet inkluderer subsidier for strøm- og gassregninger fra januar til mars. Tiltaket fikk støtte etter at regjeringskoalisjonen forhandlet med Det demokratiske folkepartiet, skriver Japan Times.

Subsidiene gir økonomisk lettelse, men oppmuntrer også til fortsatt bruk av fossilt brensel – noe Japan egentlig skal fase ut. Siden 2022 har subsidiene for strøm, gass og bensin kostet over 11 billioner yen.

– Strømprisene er høye på grunn av stor avhengighet av importert fossilt brensel. Disse subsidiene bør være midlertidige krisetiltak, sier Michiyo Miyamoto fra Institute for Energy Economics and Financial Analysis.

Store kostnader og globale forpliktelser

Japans støtte til fossilt brensel inkluderer subsidier for energiregninger, støtte til ressursleting og utvidelse av statlige lager. Landet skiller seg ut blant G20-landene ved fortsatt å subsidiere kull, den mest forurensende energikilden.

I 2022 anslo OECD kostnaden for subsidiene til 3,9 billioner yen (25,3 milliarder USD), mens IMF estimerte hele 48 billioner yen (310 milliarder USD), inkludert skjulte kostnader som karbonutslipp og luftforurensning. Samtidig brukte Japan 33,7 billioner (219 milliarder USD) yen på fossil import i 2022.

Les også: En av fire unge japanske ektepar møttes gjennom datingapper

Internasjonalt har Japan forpliktet seg til å redusere subsidier. På COP26 i 2021 ble landene enige om å fase ut «ineffektive» subsidier, og i juni fornyet G7-lederne løftet om å eliminere slike subsidier innen 2025.

– Japan har ikke vært en aktiv pådriver for dette. Det krevde mye arbeid å få dem med, og de viser fortsatt liten støtte til denne agendaen, sier Jonas Kuehl fra International Institute for Sustainable Development.

Behov for endring

Subsidiene oppmuntrer til fortsatt bruk av fossilt brensel og motvirker effekten av karbonavgiften, som gir staten 262 milliarder yen årlig. Luftforurensning fra fossilt brensel førte til 24 720 for tidlige dødsfall i Japan i 2021, ifølge en rapport fra The Lancet. Den økonomiske kostnaden ble anslått til 65 milliarder dollar.

Miyamoto peker på fire tiltak for å redusere avhengigheten av subsidier: En tydelig energipolitikk, en plan for å fase ut subsidiene, økte investeringer i fornybar energi og bedre ladeinfrastruktur for elbiler.

– Å utsette overgangen til fornybare energikilder vil bli en byrde for husholdninger og næringsliv på lang sikt, advarer Miyamoto.

Med en ny strategisk energiplan under utarbeidelse, kan Japan sette tydeligere mål for å redusere utslipp. Eksperter understreker også viktigheten av å kommunisere endringene til befolkningen for å sikre bredere støtte.

Japans nye statsminister sin advarsel skaper usikkerhet for sentralbanken

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt