Teresa Ribera, Spanias klimaminister, er klar til å ta steget opp som EUs nest mest innflytelsesrike kvinne i Ursula von der Leyens nye kommisjon.
Da von der Leyen skulle velge hvem som skulle få det ettertraktede konkurranse-porteføljen, ble de sterkeste økonomiske kandidatene vurdert. Med ansvar for konkurranserett og fortsettelsen av «den grønne avtalen» (The Green Deal), møter Ribera en kompleks utfordring der hennes erfaring med miljøpolitikk vil bli satt på prøve. Dette meldte Euro News.
EUs konkurransekommissær har betydelig makt; vedkommende kan blokkere fusjoner, ilegge bøter til store selskaper og forby statlige subsidier som forvrenger markedet. I motsetning til andre kommissærer trenger de ikke godkjenning fra regjeringer eller medlemmer av Europaparlamentet for å ta avgjørelser.
Under Margrethe Vestagers tiår lange ledelse har rollen fått enda mer innflytelse. Vestager, kjent for sin karisma og initiativ, har blitt en av de mest gjenkjennelige figurene i EU. Hennes periode har sett høyprofilerte saker mot teknologigiganter som Google og Apple, samt enestående COVID-19-hjelp til selskaper, noe som både har fått ros og skapt kontrovers.
Ribera ble vurdert som kandidat til posten sent i utvelgelsesprosessen, noe som hevet bekymringer om hennes begrensede erfaring innen konkurranserett. Hun har i stor grad fokusert på miljøspørsmål i sin karriere, spesielt i kampen mot klimaendringer.
Kilder i von der Leyens krets bekrefter at kommisjonspresidenten søkte etter noen som kunne håndtere de tekniske aspektene ved konkurranserollen, samtidig som vedkommende kunne gjenspeile den innflytelsen og anerkjennelsen Vestager brakte til stillingen. Siden hennes team manglet en kandidat med samme blanding av karisma og erfaring, ble Ribera sett på som en sterk kandidat.
Tidligere har Ribera blitt vurdert som en potensiell etterfølger til Frans Timmermans, arkitekten bak den europeiske grønne avtalen. Hun har hatt ulike roller i internasjonale institusjoner, inkludert FN og Verdens økonomiske forum, og har spilt en nøkkelrolle i forhandlingene om Parisavtalen og FNs bærekraftsmål.
Les også: Østerrike klarer seg uten russisk gass melder landets klimadepartement
Som en uttalt motstander av fossile brensler og kjernekraft, har Ribera fått økt anerkjennelse i Brussel under samtaler om reform av EUs energimarked. Hun har nå sikret seg posisjonen hun opprinnelig ble forventet å fylle, ved å få ansvaret for videreføringen av den grønne avtalen og dens omforming til en ren industriforretning.
Før hun ble utnevnt av von der Leyen, var Ribera Spanias visepresident og minister for økologisk overgang og demografiske utfordringer. Hun har allerede arbeidet for å holde landet på sporet for å kutte minst 55 % av klimagassutslippene innen 2030, sammenlignet med 1990-nivået, under EUs klimahandlingslov.
Ribera, som formelt overtar Vestagers rolle og mange av Timmermans sine ansvarsområder, blir sett på som von der Leyens sannsynlige høyre hånd, klar til å bli den ledende figuren blant de seks utøvende visepresidentene.
Mens Riberas ekspertise innen miljø er godt etablert, representerer konkurranserett en ny og kompleks utfordring for henne, spesielt med tanke på von der Leyens løfte om en «ny tilnærming» til fusjonspolitikk.
Med mange oppfordringer om å åpne Pandoras boks for å revurdere EUs fusjonsregler, har von der Leyen bedt Ribera i sitt oppdragsbrev om å arbeide for å modernisere konkurransepolitikken.
Et annet sentralt fokus vil være å utvikle et nytt rammeverk for statsstøtte for å supplere den rene industriforretningen og akselerere utrullingen av fornybar energi i hele EU. Selv om Ribera vil håndtere plattformøkonomier og iverksette tiltak under Digital Markets Act, ser det ut til at mye av ansvaret for den digitale økonomien flyttes til Henna Virkkunen, noe som reflekterer en omfordeling av oppgaver innen EU-kommisjonen.