22. desember, 2024

Sosiale medier må skjerpe seg, sier Malaysias myndigheter

Share

Malaysias regjering er i dialog med sosiale medier-selskaper for å øke ansvarligheten rundt skadelig innhold på nett. Noen mener det betyr kritikk av myndighetene. 

Malaysia vil holde sosiale medier ansvarlige for kriminalitet på nett. Kommunikasjonsminister Fahmi Fadzil sier at Metas plattformer har den høyeste raten for etterlevelse, mens X ligger sist med bare 25 prosent, skriver South China Morning Post.

Landets kommunikasjonsminister er i samtaler med sosiale medie-selskaper, mens regjeringen jobber med en ny lov om nettsikkerhet. Målet er å tvinge disse selskapene til å ta ansvar for svindel, nettmobbing og pedofili på sine plattformer.

Striden mellom myndighetene og nettmedier startet da Anwar Ibrahim kom til makten i 2022. Kommunikasjonsminister Fahmi Fadzil kalte inn TikTok på nettet på grunn av spredningen av rasistisk innhold og falske nyheter under valget det året.

En nylig sak om nettmobbing, som førte til selvmordet til en influenser på sosiale medier 5. juli, har styrket regjeringens ønske om en ny lov.

Onsdag sa Fahmi at han vil reise til Singapore på søndag for å møte representanter for de store sosiale medie-selskapene. Han vil uttrykke Malaysias bekymring over de ulike nivåene av etterlevelse når det gjelder spredning av kriminalitet på nett.

– Noen er raske til å følge regler, noen nekter å følge regler, eller bruker veldig lang tid på å svare malaysiske myndigheter, sa Fahmi.

Ifølge ham er etterlevelsesraten høyest blant Metas Facebook, Instagram og WhatsApp med henholdsvis 84, 76 og 65 prosent. TikTok ligger på 76 prosent, mens Telegram ligger på 65 prosent.

– Den laveste, sist i klassen, er Twitter – eller X – med bare 25 prosent, sa Fahmi.

Disse tallene er basert på om plattformene har handlet på klager fra myndighetene om innhold på plattformene. Fahmi la til at etterlevelse innebærer gjensidig forståelse mellom sosiale medier og myndighetenes i Malaysia.

– Det er plattformen som til slutt bestemmer om innhold skal fjernes, sa han.

Les også: Religiøse ledere fordømmer barnefri livsstil i Malaysia

Den foreslåtte nye loven om nettsikkerhet, som finjusteres fra mars, krever at tjenesteleverandører på sosiale medier må søke om lisens for å operere i Malaysia.

Regjeringen mener dette er nødvendig på grunn av utbredelsen av skadelig innhold på sosiale medier og meldingsplattformer.

Benjamin Loh, direktør for Peace, Justice and Strong Institutions Impact Lab ved Taylor’s University i Malaysia, uttrykte bekymring for at de nye lovene kan være så brede at de også kontrollerer tilfeldige kontoer som driver med politisk trolling. Dette er teknisk sett lovlig og har vært en del av internettkulturen siden 1990-tallet.

Loh sa at Fahmis bruk av begrepet «kriminalitet på nett» virker bevisst for å legge grunnlaget for hvor omfattende den potensielle loven kan være.

– Regjeringen posisjonerer seg for å være mer paternalistisk og autoritær, og frata folket deres handlefrihet, sa Loh til This Week in Asia.

Minst tre anonymt drevne kontoer kritiske til statsminister Anwars administrasjon ble nylig gjort utilgjengelige i Malaysia under eksisterende lovgivning og Xs lave etterlevelsesnivå.

På sin nettside sier X at slike tiltak er «begrenset til den spesifikke jurisdiksjonen som har utstedt det gyldige juridiske kravet, eller der innholdet er funnet å bryte lokal lov».

Sosiale mediers rolle i moderne terrorisme 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt