Sørkoreanske myndigheter har blokkert tilgangen til den kinesiske kunstig intelligens-plattformen DeepSeek etter at selskapet ikke besvarte spørsmål om hvordan det håndterer brukerdata.
Flere departementer og politiet har nå innført tiltak for å forhindre potensielle lekkasjer av sensitiv informasjon, melder Taipei Times.
Tiltak mot DeepSeek
DeepSeek lanserte i januar sin chatbot R1, som ifølge selskapet matcher kapasiteten til ledende amerikanske KI-plattformer til en langt lavere kostnad. Samtidig har flere land, inkludert Frankrike, Italia og Sør-Korea, bedt om informasjon om selskapets databehandling.
Da DeepSeek ikke svarte på en henvendelse fra Sør-Koreas datatilsyn, ble det iverksatt tiltak for å begrense tilgangen.
– Blokkeringsmekanismer for DeepSeek er implementert spesifikt for militære arbeidsrelaterte PC-er med Internett-tilgang, uttalte en tjenesteperson fra det sørkoreanske forsvarsdepartementet.
Departementet, som overvåker landets forsvar mot Nord-Korea, har også skjerpet sikkerhetsrutinene for bruk av generativ KI blant soldater og enheter.
Les også: India forbyr bruk av KI-verktøy i finansdepartementet
Flere departementer tar grep
Sørkoreansk politi har blokkert tilgangen til DeepSeek, mens landets handels-, finans-, gjenforenings- og utenriksdepartementer har innført midlertidige restriksjoner eller andre sikkerhetstiltak.
Italia har allerede blokkert DeepSeek fra å behandle data fra italienske brukere og lansert en granskning av chatbotens R1-modell. Australia har også forbudt DeepSeek på alle statlige enheter etter anbefaling fra sikkerhetsmyndigheter.
Ekspert: – Politisk faktor kan spille inn
Kim Jong-hwa, professor ved KI-avdelingen ved Cheju Halla University, mener den pågående rivaliseringen mellom USA og Kina kan ha påvirket myndighetenes reaksjon, men mener likevel at tiltakene er forståelige.
– KI-modeller som ChatGPT har også sikkerhetsutfordringer som ikke er fullt ut adressert. Men gitt at Kina opererer under et kommunistisk regime, stiller jeg spørsmål ved om de prioriterer sikkerhet like høyt som OpenAI, sa Kim.
Han la til at det er vanskelig å vurdere hvor mye DeepSeek har vektlagt sikkerhetsaspekter i utviklingen av chatboten, og at proaktive tiltak derfor er fornuftige.
Kina avviser kritikken
Den kinesiske regjeringen avviste bekymringene og hevdet at landet ikke krever ulovlig innsamling eller lagring av data.
– Kina har alltid vært imot overdrevet bruk av nasjonal sikkerhet som påskudd for å politisere økonomiske, handelsmessige og teknologiske spørsmål, uttalte talsperson Guo Jiakun fra Kinas utenriksdepartement.
Guo understreket at Kina vil beskytte kinesiske selskapers rettigheter og interesser.
Sør-Korea satser på halvledere
Sør-Korea har en viktig rolle i KI-teknologi gjennom sine ledende halvlederprodusenter, Samsung Electronics og SK Hynix, som leverer avanserte brikker til KI-servere. DeepSeek bruker mindre avanserte H800-brikker, som var tilgjengelige for salg til Kina frem til 2023 under amerikanske eksportregler.
For å styrke sin teknologiske konkurransekraft annonserte Sør-Koreas regjering onsdag en investering på 34 billioner won (ca. 23,4 milliarder dollar) i halvleder- og høyteknologiske industrier.