22. januar, 2025

Sør-Kinahavet: Sjokkerende voldshandlinger mot vietnamesiske fiskere

Share

Kinesiske styrkers voldelige overfall på et vietnamesisk fiskefartøy har satt søkelys på de økende konfliktene mellom fiskere og militære i Sør-Kinahavet.

I det som blir sett på som det siste i en lang rekke eksempler på kinesisk intimidering mot ikke-kinesiske fiskere i Sør-Kinahavet, kommer det nå rapporter om et brutalt, organisert angrep utført av kinesiske paramilitære styrker mot en vietnamesisk fisker og hans mannskap, skriver IntelliNews

– Jeg har vært kaptein i over 10 år og har møtt kinesiske fartøy flere ganger, men denne gangen var de svært voldelige. De brukte metallstenger for å slå oss brutalt, sa den 40 år gamle vietnamesiske fiskeren Bien i en rapport fra VNExpress International.

Bien og hans mannskap er fortsatt i ferd med å komme seg etter skadene de pådro seg under angrepet, som varte i fire timer og innebar gjentatte slag med metallstenger. Mannskapet, som bestod av 10 medlemmer, hadde reist fra Sa Ky-havna i Quang Ngai-provinsen i sentrale Vietnam den 13. september. De var på vei mot Paracel-øyene (kjent som Hoang Sa i Vietnam) for å fiske. Etter to uker til sjøs hadde de samlet inn fire tonn fisk, ifølge rapporten.

Den 29. september, mens de befant seg 28 km fra Chim Yen-øya, nærmet et kinesisk fartøy seg i høy hastighet. Etter en forfølgelse identifiserte Bien fartøyet, merket med nummer 301. Det kinesiske moderskipet sendte da ut to mindre båter for å flankere det vietnamesiske fartøyet mens det blokkerte veien foran. Til tross for Biens forsøk på å manøvrere unna, sluttet et annet kinesisk fartøy, merket med nummer 101, seg til innsatsen og omringet fiskebåten.

Les også: Filippinene og Vietnam inngår forsvarsavtale

Omtrent 40 personer fra de kinesiske skipene bordet deretter Biens fartøy. Ubevæpnet ble fiskerne overmannet og angrepet.

Angrepet og de langvarige kinesiske forsøkene på å intimidere fiskere fra andre nasjoner er ikke en isolert hendelse, og ble omtalt i detalj av ChannelNewsAsia i en daglig nyhetsrapport. I løpet av de siste månedene har det vært flere andre rapporter om intimidering og trusler mot fartøy fra Filippinene.

Internasjonale militærøvelser har også vært under oppsyn av kinesiske skip. Tidligere i år, under en slik øvelse, seilte et kinesisk overvåkingsskip innenfor to nautiske mil fra et amerikansk fartøy, noe som angivelig forårsaket forstyrrelser under en skarpskytingsøvelse. I tillegg ble det rapportert om over 100 kinesiske maritime militsfartøyer innenfor Filippinenes eksklusive økonomiske sone (EEZ) omtrent samtidig.

I det siste angrepet på utenlandske fartøy, fikk det 47 år gamle mannskapsmedlemmet Huynh Tien Cong brukket både arm og bein. «De stormet mot meg og slo meg brutalt på armer og bein med metallstenger som var omtrent en meter lange. Jeg kunne ikke gjøre noe,» ble Cong sitert på.

Andre mannskapsmedlemmer ble også slått på lignende vis.

Kaptein Bien selv ble slått bevisstløs i skipets kabin, ifølge vietnamesiske myndigheter, og ble i første omgang nektet gjenopplivning. Angriperne ga til slutt etter og lot medisinsk personell sjekke Biens tilstand.

Gjennom store deler av prøvelsen fikk de vietnamesiske fiskerne hodene tildekket mens kineserne plyndret fartøyet. Fire tonn fisk og fiskeutstyr verdt rundt 12 500 dollar ble tatt.

Vietnamesiske kystvaktskip møtte fartøyet 50 nautiske mil (93 km) fra land og ga medisinsk hjelp. Mannskapsmedlemmer ble senere sendt til sykehus da de kom i land.

Dette er den andre hendelsen med kinesiske båter for fiskerne fra Ganh Ca-landsbyen, som jevnlig fisker nær Paracel-øyene. I 2009 ble deres skip beslaglagt, og de ble holdt på Kinas Hainan-øy i 12 dager, før de ble løslatt etter å ha betalt en løsesum på 140 millioner VND.

Ifølge fiskerne har aggresjonen fra kinesiske fartøy blitt stadig mer voldelig.

Kinas spill i Kambodsja kan drive Vietnam i armene på USA

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt