Pakistanske husholdninger vender seg i stor fart mot solenergi. Nå er sol landets største kraftkilde, men myndighetene er bekymret for konsekvensene.
Solenergi har blitt den største energikilden i Pakistan for første gang, etter at andelen i kraftmiksen mer enn doblet seg til 24 prosent i løpet av årets fem første måneder. Det melder The Japan Times.
Bak utviklingen ligger en stille solrevolusjon som startet i velstående bydeler, men som nå sprer seg til vanlige folk som er desperate etter stabil strøm og lavere regninger.
– Solenergi gjør livet lettere, men det er en tung avgjørelse for folk som oss, sier Karachi-beboeren Fareeda Saleem.
Hun ble koblet fra strømnettet i protest etter 18-timers daglige strømbrudd. For å kjøpe to solcellepaneler, batteri og omformer til rundt 180 000 rupi (ca. 6 800 kroner), måtte hun selge smykkene sine og låne fra slektninger.
Et folkelig opprør mot strømregningene
Myndighetene er bekymret for utviklingen. Ifølge en rapport fra mars har overgangen til sol «lagt en uforholdsmessig stor økonomisk byrde på de som fortsatt er tilkoblet strømnettet». Analytikere peker på at myndighetene har blitt tatt på senga av den raske utviklingen.
– Det er ikke myndighetenes politikk som har ført til solboomen. Det er ren frustrasjon, sier energirådgiver Muhammad Basit Ghauri.
Strømprisene har økt med opptil 155 prosent etter krav fra IMF om å kutte subsidier. For mange overstiger regningen nå husleien.
– Før måtte jeg følge et stramt tidsskjema for alt jeg gjorde. Nå har jeg frihet og forutsigbarhet, sier catering-gründer Arsalan Arif i Karachi. Han brukte en tredel av inntekten på strøm, men investerte i solanlegg for 1,4 millioner rupi (ca. 52 000 kroner).
Myndighetenes motreaksjon
Samtidig har regjeringen innført 10 prosent skatt på importerte solpaneler. De vurderer også å kutte støtten til dem som selger overskuddsstrøm tilbake til nettet.
– Den nye skatten er urettferdig. Den gir store bedrifter en fordel på bekostning av de små, sier fabrikkleder Hammad Noor i Sialkot. Han sparer nå en million rupi (37 000 kroner) i måneden på sol.
Dave Jones fra tankesmien Ember mener Pakistan har blitt «en ledende nasjon på soltak». Men han advarer om nye utfordringer.
– Solenergi løste ikke problemet. Den var en reaksjon på det, sier han.
Jones mener nasjonalt strømnett nå sliter med å takle kveldsrushet fra solbrukere uten batterilagring.
– Politikere fjerner seg fra folket, sier Noor. – Vi har valgt sol for å overleve.