Singapore har i 2024 gjort store fremskritt i sitt mål om å bli et globalt sentrum for digitale eiendeler, mens Hongkong har slitt med å få fart på utviklingen.
I løpet av 2024 har Singapore delt ut 13 lisenser til digitale aktører, inkludert store kryptobørser som OKX og Upbit, samt internasjonale aktører som Anchorage, BitGo og GSR. Dette er mer enn dobbelt så mange som i 2023. På den andre siden har Hongkong hatt utfordringer med å innføre sitt lisenssystem for digitale aktører, melder The Strait Times.
Begge byene konkurrerer om å tiltrekke seg selskaper innen digitale eiendeler, med spesifikke reguleringsordninger, tokeniseringprosjekter og regulatoriske sandkasser. Myndighetene ser på digitale eiendeler som en mulighet til å styrke sitt omdømme som globale forretningssentre, men fremgangen har ikke vært jevn.
Strengere regler i Hongkong
Angela Ang, rådgiver hos konsulentselskapet TRM Labs, sier at Hongkongs reguleringssystem for børser er mer restriktivt på flere områder, som forvaltning av kundemidler og regler for notering og avnotering av tokens. Hun mener dette kan ha gitt Singapore en fordel i konkurransen.
Hongkong har vært langsommere enn forventet med å godkjenne nye lisenser. Per desember 2024 har byen kun utstedt full lisens til syv plattformer, mens ytterligere syv har fått midlertidige lisenser. Kjente børser som OKX og Bybit har trukket tilbake sine søknader om lisens i Hongkong.
Les også: Milliardærer flytter på seg – Singapore er et populært valg
Hongkong tillater kun handel med de mest likvide kryptovalutaene, som Bitcoin og Ether, og ekskluderer mindre og mer volatile tokens, kjent som altcoins.
Singapore ser på langsiktig vekst
For digitale aktører som vurderer ekspansjon i Asia, er også Kinas innflytelse en viktig faktor, ettersom handel med kryptovaluta er forbudt i landet.
David Rogers, regional administrerende direktør i B2C2, som har søkt om lisens i Singapore, beskriver byen som et «sikkert og langsiktig valg» for å etablere et regionalt senter. Han sier at Singapore tilbyr et stabilt og forutsigbart reguleringsmiljø som tiltrekker digitale aktører som ser på risiko og langsiktig vekst.
Singapore har også vært aktive på å støtte bruk av blokkjede-teknologi gjennom initiativer som Project Guardian og Global Layer 1, som ble annonsert av Monetary Authority of Singapore (MAS) i november.
Ulik tilnærming til tokenisering
Både Singapore og Hongkong har gjort fremskritt på tokenisering av finansielle eiendeler. Singapore har fått mye oppmerksomhet for sine initiativer som støtter kommersialiseringen av tokenisering. Hongkong har gjennomført salg av digitale grønne obligasjoner for HK$6 milliarder (S$1,05 milliarder) ved hjelp av HSBCs tokeniseringsplattform.
Selv om Hongkong lanserte Bitcoin- og Ether-børshandlede fond (ETFs) i april, har ikke interessen vært like stor som den har vært i USA. De kombinerte ETF-ene for Bitcoin og Ether har samlet omtrent 500 millioner dollar, langt mindre enn de 120 milliarder dollar som amerikanske utstedere har samlet.