GovTech-revolusjonen tegner en visjon om en smartere stat – verken større eller mindre, men klokere – en stat som bruker innovasjon fra privat sektor til å skape offentlig nytte mer effektivt enn noen gang.
I en anonym bygning i Luxembourg finner vi ryggraden i det som kan være verdens mest avanserte digitale forvaltning. Men den tilhører ikke storhertugdømmet. Bygningen rommer Estlands dataambassade. Den er ingen ambassade i vanlig forstand, og selv om grunnavtalen tar høyde for Wien-konvensjonen om diplomatiske forbindelser, er den noe helt nytt i internasjonal rett.
Ambassaden står helt under estisk kontroll, men har de samme rettighetene som en fysisk ambassade, blant annet immunitet.
At den baltiske staten med 1,3 millioner innbyggere har gjennomført en revolusjon i offentlig administrasjon som større og rikere land sliter med å kopiere, er ingen hemmelighet.
Vil du lese mer? Tegn et abonnement i dag, samtidig som du hjelper oss med å lage flere nyhet- og dybdesaker om internasjonale relasjoner, geopolitikk og sikkerhet
Fra silisium til himmelen: Vil KI sikre USA militærdominans i Øst-Asia?