21. november, 2024

Sikkerheten i Pakistan setter Kinas investeringer i fare

Share

Etter flere dødelige angrep på kinesiske borgere i Pakistan, stilles det spørsmål om hvordan landene kan sikre sine økonomiske interesser. Kinas ønske om en økt sikkerhetsrolle innad i Pakistan møter motstand i Islamabad.

Et dødelig angrep utenfor Karachi flyplass den 6. oktober har ført til økte krav om tettere samarbeid om terrorbekjempelse mellom Kina og Pakistan, skriver South China Morning Post.

Økonomiske bånd mellom Kina og Pakistan kan oppleve en «grunnleggende endring» dersom angrepene på kinesiske borgere og investeringer i det sørlige Asia fortsetter å øke, ifølge kinesiske observatører.

Selv om det er tegn til mer direkte kinesisk involvering i Pakistans terrorbekjempelse etter det dødelige angrepet utenfor Jinnah internasjonale flyplass i Karachi tidligere denne måneden, vil enhver bistand trolig foregå i det stille, mener ekspertene.

Angrepet, som tok livet av to kinesiske arbeidere, førte til at Kinas sikkerhetsdepartement ba om bedre tidlige varselsystemer i områder med betydelige kinesiske interesser, samt bedre samarbeid om etterretning og lovhåndhevelse.

Økt krav om sikkerhet

Det siste angrepet har også ført til fornyede krav i Kina om en større tilstedeværelse av sikkerhet i Pakistan, for eksempel med opplærte personer som kan beskytte kinesiske byggeprosjekter og arbeidere.

Antallet angrep rettet mot kinesiske borgere og investeringer i Pakistan har økt de siste årene, og så langt i år har syv personer mistet livet i to ulike hendelser.

Les også: Koordinerte angrep i Pakistan: 39 drept i blodig voldsbølge

Likevel er det lite sannsynlig med en større kinesisk tilstedeværelse, ettersom Islamabad er motvillig til å la Kina bli involvert i sine sikkerhetssystemer, ifølge ekspertene.

Da Kinas statsminister Li Qiang besøkte Pakistan i oktober – mindre enn to uker etter angrepet ved flyplassen – hadde han med seg en sikkerhetspakt om levering av skuddsikre kjøretøy og brannbiler.

Den tidligere omtalte planen om felles sikkerhetsselskaper – som ville tillate Kina å sende beskyttende personell til Pakistan – ble imidlertid ikke nevnt, ifølge den engelskspråklige avisen The Express Tribune i Pakistan.

I en kommentar om sikkerhetspakten som ble signert under Lis besøk, sa Kinas utenriksdepartementets talskvinne Mao Ning at Kina var «villig til å hjelpe Pakistan med å styrke sin evne til å bekjempe terrorisme» og «skape et trygt miljø for bilateralt samarbeid».

Sikkerheten i Balochistan

Zhu Yongbiao, professor ved Lanzhou universitetets institutt for politikk og internasjonale relasjoner, advarte om at Kinas investeringer står overfor en kritisk flaskehals når sikkerheten i Pakistan, spesielt i Balochistan-provinsen, blir stadig verre.

– Siden USA trakk seg ut av Afghanistan og Taliban-regimet kom til makten, har sikkerhetssituasjonen i Pakistan forverret seg betydelig, sa han og la til:

– Selv om angrepene kan påvirke [kinesiske investeringer] direkte, vil de samlede investeringene ikke bli vesentlig påvirket for øyeblikket. Men dersom sikkerhetssituasjonen i Balutsjistan fortsetter å forverre seg, vil det definitivt få større konsekvenser for kinesiske investeringer, og på et tidspunkt kan det oppstå en grunnleggende endring.

Pakistan er en av de viktigste destinasjonene for Kinas massive Belte-og-vei-initiativ (BRI). China-Pakistan Economic Corridor (CPEC) – et flaggskipprosjekt under BRI – har tiltrukket mer enn 65 milliarder dollar i kinesiske investeringer, inkludert det viktige Gwadar-havnen, som gir Kina tilgang til Arabiahavet.

Men Kinas økende investeringer i Balutsjistan i det sørvestlige Pakistan har blitt anklaget for å utnytte lokale ressurser, særlig av den separatistiske Balutsjistan Liberation Army (BLA).

Pakistan med store olje- og gassforekomster: Kina er jokeren for suksess

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt