Serbias president Aleksandar Vucic avsto fra å signere en felles erklæring under Ukraina-toppmøtet i Odesa fordi han «ikke ville forråde Russland».
Samtidig tilbød han hjelp til å gjenoppbygge ukrainske byer, meldte Kyiv Independent.
Nekter å signere Ukraina-erklæring
Under toppmøtet mellom Ukraina og 12 sørøst-europeiske land i Odesa 11. juni, nektet Serbias president Aleksandar Vucic å signere en felles erklæringen som fordømmer Russlands aggresjon og krever full tilbaketrekning fra ukrainsk territorium.
– Vi kunne ikke gjøre det, det ville vært å forråde Russland, sa Vucic til serbiske medier etter møtet.
Kritiserer sanksjoner – kaller teksten «anti-russisk»
Erklæringen, som ble undertegnet av alle de øvrige deltakerlandene, understreket støtte til Ukrainas territorielle integritet og ba om full respekt for folkeretten. Vucic begrunnet sin beslutning med formuleringer i teksten knyttet til sanksjoner og kalte erklæringen «anti-russisk».

Tilbyr hjelp til gjenoppbygging
Samtidig benyttet Vucic, som besøkte Ukraina for første gang siden han ble president for over ti år siden, anledningen til å tilby konkret hjelp til Ukraina.
Les også: Serbia stemte «feil» i FN-resolusjon om Ukraina – Moskva godtok unnskyldningen
– Jeg vil gjerne ta én eller to byer eller regioner som vi kunne gjenoppbygge. Det ville vært et klart og synlig bidrag for det ukrainske folk, sa Vucic.
Støtter Ukrainas territorielle integritet
Han forsikret også at Serbia støtter Ukrainas territorielle integritet og vil bidra politisk og humanitært:
– Ukraina kan alltid regne med Serbias støtte til dets territorielle integritet. Vi kan støtte et arbeid for våpenhvile, la han til.
Diplomatisk balansegang mellom Øst og Vest
Serbia søker EU-medlemskap, men har samtidig nært forhold til Russland og har unnlatt å slutte seg til vestlige sanksjoner. Landet er sterkt avhengig av russisk energi og Vucic var nylig blant de få europeiske lederne som deltok på Russlands seiersdag i Moskva 9. mai – noe EU har kritisert.
Toppmøtet i Odesa ble derfor sett som en diplomatisk balansegang for Vucic, som forsøker å opprettholde nøytralitet mellom Russland og Vesten. Spenningene med Moskva har imidlertid økt etter at russisk etterretning 29. mai anklaget Serbia for indirekte våpenleveranser til Ukraina – noe Vucic benekter.
Albania, Kroatia og Kosovo inngår militærallianse – Serbia reagerer