27. januar, 2025

Saudi-Arabia setter rekord i henrettelser: Reformløfter undergraves

Share

Saudi-Arabia gjennomførte rekordhøye 330 henrettelser i 2024, noe som vekker sterke reaksjoner fra menneskerettighetsgrupper. 

Flere av henrettelsene var for ikke-dødelige lovbrudd, noe som strider mot internasjonal lov, ifølge organisasjoner som Amnesty International, melder Wion.

Saudi-Arabia har utført over 1 115 henrettelser siden kronprins Mohammed bin Salman kom til makten i 2017, ifølge organisasjonen Reprieve og nyhetsbyrået Reuters. Antallet henrettelser i 2024 markerer en dramatisk økning fra 172 i 2023 og 196 i 2022.

– Myndighetene viser en foruroligende forakt for menneskeliv, samtidig som de forsøker å forbedre sitt internasjonale image med tomme reformløfter, uttalte Agnès Callamard, generalsekretær i Amnesty International.

Dramatisk økning i narkotikadommer

En betydelig andel av henrettelsene i 2024 knyttet seg til narkotikasmugling, særlig stoffet Captagon, som ifølge rapporter kommer fra Syria under Bashar al-Assads regime. Bare i 2024 har Saudi-Arabia henrettet 53 personer for narkotikarelaterte lovbrudd, sammenlignet med bare to i 2023.

Blant dem som ble henrettet var 38 utenlandske statsborgere, inkludert personer fra Syria og Nigeria.

Les også: Den arabiske liga: En elefant som fødte en mus 🔒

Økende antall utenlandske ofre

Menneskerettighetsorganisasjonen ESOHR rapporterer at over 101 utenlandske statsborgere fra 14 asiatiske og afrikanske land ble henrettet i år, en tredobling fra 34 i både 2023 og 2022. Disse inkluderte 21 fra Pakistan, 20 fra Jemen og 14 fra Syria. Syv kvinner, de fleste migrantarbeidere, var blant de henrettede.

Saudi-Arabias reformløfter under kronprinsens Vision 2030-plan har møtt kritikk for å være overfladiske. Landet har fortsatt å bruke dødsstraff for ikke-dødelige forbrytelser, inkludert protester og narkotikasmugling, samtidig som det investerer milliarder i å fremme et moderne og turistvennlig image.

Menneskerettighetsgrupper anklager Saudi-Arabia for å bruke tortur for å tvinge frem tilståelser og til og med idømme dødsstraff til mindreårige.

Motstridende signaler

Til tross for løfter om å begrense bruken av dødsstraff til saker bestemt av sharialov, har Saudi-Arabia gjeninnført henrettelser for narkotikarelaterte forbrytelser etter å ha innført et midlertidig moratorium i 2021.

Amnesty International har uttrykt sterk bekymring over økningen i henrettelser globalt, hvor Saudi-Arabia og Iran er blant de største bidragsyterne. I 2023 sto Iran alene for 74 prosent av de globale henrettelsene.

Saudi-Arabias harde linje fortsetter å utfordre landets reformimage internasjonalt, særlig med økt bruk av dødsstraff mot både innfødte og utenlandske borgere.

Amfetaminets mørke vei fra Syria til Midtøsten 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt