Saudi-Arabia gjennomførte rekordhøye 330 henrettelser i 2024, noe som vekker sterke reaksjoner fra menneskerettighetsgrupper.
Flere av henrettelsene var for ikke-dødelige lovbrudd, noe som strider mot internasjonal lov, ifølge organisasjoner som Amnesty International, melder Wion.
Saudi-Arabia har utført over 1 115 henrettelser siden kronprins Mohammed bin Salman kom til makten i 2017, ifølge organisasjonen Reprieve og nyhetsbyrået Reuters. Antallet henrettelser i 2024 markerer en dramatisk økning fra 172 i 2023 og 196 i 2022.
– Myndighetene viser en foruroligende forakt for menneskeliv, samtidig som de forsøker å forbedre sitt internasjonale image med tomme reformløfter, uttalte Agnès Callamard, generalsekretær i Amnesty International.
Dramatisk økning i narkotikadommer
En betydelig andel av henrettelsene i 2024 knyttet seg til narkotikasmugling, særlig stoffet Captagon, som ifølge rapporter kommer fra Syria under Bashar al-Assads regime. Bare i 2024 har Saudi-Arabia henrettet 53 personer for narkotikarelaterte lovbrudd, sammenlignet med bare to i 2023.
Blant dem som ble henrettet var 38 utenlandske statsborgere, inkludert personer fra Syria og Nigeria.
Les også: Den arabiske liga: En elefant som fødte en mus 🔒
Økende antall utenlandske ofre
Menneskerettighetsorganisasjonen ESOHR rapporterer at over 101 utenlandske statsborgere fra 14 asiatiske og afrikanske land ble henrettet i år, en tredobling fra 34 i både 2023 og 2022. Disse inkluderte 21 fra Pakistan, 20 fra Jemen og 14 fra Syria. Syv kvinner, de fleste migrantarbeidere, var blant de henrettede.
Saudi-Arabias reformløfter under kronprinsens Vision 2030-plan har møtt kritikk for å være overfladiske. Landet har fortsatt å bruke dødsstraff for ikke-dødelige forbrytelser, inkludert protester og narkotikasmugling, samtidig som det investerer milliarder i å fremme et moderne og turistvennlig image.
Menneskerettighetsgrupper anklager Saudi-Arabia for å bruke tortur for å tvinge frem tilståelser og til og med idømme dødsstraff til mindreårige.
Motstridende signaler
Til tross for løfter om å begrense bruken av dødsstraff til saker bestemt av sharialov, har Saudi-Arabia gjeninnført henrettelser for narkotikarelaterte forbrytelser etter å ha innført et midlertidig moratorium i 2021.
Amnesty International har uttrykt sterk bekymring over økningen i henrettelser globalt, hvor Saudi-Arabia og Iran er blant de største bidragsyterne. I 2023 sto Iran alene for 74 prosent av de globale henrettelsene.
Saudi-Arabias harde linje fortsetter å utfordre landets reformimage internasjonalt, særlig med økt bruk av dødsstraff mot både innfødte og utenlandske borgere.