8. november, 2024

Russlands krig har fremmet innovasjon i Ukraina, ikke hemmet den

Share

Både offentlige og private sektorer i Ukraina fortsetter å utvikle digitale verktøy som vekker verdens interesse og investeringslyst.

Forrige uke ble det kjent at Ukrainas svært suksessrike app Diia ble kåret til en av Time Magazines 200 beste oppfinnelser. Dette kom ikke som en overraskelse for dem som har fulgt landets digitale omstilling de siste årene.

Diia, lansert i 2020, tilbyr ukrainere en rekke offentlige tjenester i et enkelt, digitalt format på mobiltelefonen—fra å levere skattemeldinger til å søke om ytelser. Digitale versjoner av pass og ID kan også lagres i appen.

Visestatsminister og minister for digital transformasjon, Mykhailo Fedorov, rapporterte denne uken at appen nå brukes av over 21 millioner mennesker, altså mer enn 56 prosent av landets befolkning.

En av de nyeste funksjonene er muligheten for ukrainere til å gifte seg digitalt. Den ene partneren frir gjennom appen, og den andre mottar en varsling. Hvis den andre parten svarer ja innen 14 dager, avtaler de en dato for et bryllup over videokonferanse, komplett med en offisiell vigsler på Webex-plattformen.

Dette systemet gjør det mulig for par som er adskilt av krigen å gifte seg uavhengig av hvor de befinner seg—ofte hundrevis eller tusenvis av kilometer fra hverandre. Mer enn 600 par har brukt tjenesten siden den ble lansert i september.

Et senter for teknologisk innovasjon

Suksessen og den internasjonale anerkjennelsen av Diia er ytterligere bevis på hvordan Ukraina fortsetter å innovere til tross for Russlands pågående krig mot landet. Mens mye av denne innovasjonen har vært statlig ledet og fokusert på forsvarsteknologi, fortsetter privat sektor å utvikle seg under utfordrende forhold, og befester landets rykte som et senter for teknologisk innovasjon.

Ukrainske oppstartsbedrifter ikke bare overlever, men blomstrer, og tiltrekker seg fortsatt interesse fra internasjonale investorer. Russlands krig har fremskyndet problemløsning, spesielt innen sektorer som er avgjørende for både krigstid og sivilt samfunns robusthet, som kybersikkerhet, kunstig intelligens og logistikk.

Les også: Burde Ukraina kvitte seg med det kyrilliske alfabetet?

En av disse bedriftene er Reface, basert i Kyiv. Dette er en app drevet av kunstig intelligens som lar brukere bytte ansikter i videoer og bilder, og den er et eksempel på en vellykket ukrainsk eksport, selv midt under en pågående krig. Reface fikk betydelig oppmerksomhet da den først ble lansert i 2018, men verdien har bare økt etter hvert som kunstig intelligens har blitt mer populært globalt.

Teknologien for ansiktsbytte har blitt brukt til å skape viktig og innflytelsesrikt innhold under krigen, øke bevisstheten om Ukrainas situasjon og finne nye digitale måter å opprettholde moral og samhold på. Investorene har fortsatt å vise interesse, og Reface har sikret 5,5 millioner amerikanske dollar i startfinansiering fra Andreessen Horowitz og andre internasjonale investorer. Ved å muliggjøre kreativ deling av innhold fortsetter Reface å utvide sin rekkevidde i en verden som i økende grad fascineres av interaktive og personlige medier.

I krigstidens Ukraina er sikkerhet avgjørende, og Ajax Systems, et selskap innen hjemmesikkerhet og smarte alarmsystemer basert i Kyiv, har blomstret ved å møte dette behovet. Konflikten har understreket viktigheten av solide sikkerhetssystemer, og Ajax’ produkter har blitt testet i praksis på hjemmemarkedet.

Selskapet, kjent for sin brukervennlige app og høykvalitetsutstyr, har ekspandert raskt over hele Europa og utnyttet den økte etterspørselen etter omfattende sikkerhetsløsninger. Deres sikkerhetssystemer er nå også tilgjengelige i USA. Ajax’ evne til å operere og innovere i en krigssone har inspirert tillit blant investorer, noe som har resultert i vellykkede finansieringsrunder verdt over 11 millioner amerikanske dollar. Dette har hjulpet dem med å skalere opp produksjon og forskning og utvikling.

Den ukrainske forsvarsteknologibedriften Swarmer, som spesialiserer seg på automatiserte løsninger for koordinerte svermegrupper av droner, avsluttet i august en finansieringsrunde på 2,7 millioner amerikanske dollar, ledet av det amerikanske forsvarsteknologiselskapet R-G.AI.

Swarmer sier at teknologien allerede brukes av enheter i de væpnede styrkene. I fremtiden vil utviklingen bli utvidet for bruk i forsvarsstrategier i demokratiske land over hele verden.

Robusthet i usikre tider

Oppstartsbedriften Petcube har klart å sikre seg en unik posisjon ved å kombinere teknologi og kjæledyrpleie på en måte som treffer kjæledyreiere globalt. Kjent for sine interaktive kjæledyrkameraer som tillater kommunikasjon på avstand, har Petcube blitt en livline for ukrainere som er adskilt fra sine kjæledyr på grunn av konflikten.

Den økte etterspørselen etter fjernpleie av kjæledyr har hjulpet Petcube med å fortsette å vokse, og de har sikret ny finansiering selv om krigen har forstyrret forsyningskjeder og drift.

Les også: – Kina drar nytte av krigene i Midtøsten og Ukraina 🔒

Med støtte fra Almaz Capital og Y Combinator, blant andre, har Petcube vist at evnen til å tilpasse seg kan gjøre utfordringer om til vekstmuligheter. Ved å utvikle funksjoner som dekker behovene til kjæledyreiere i krise, har Petcube vist at teknologi drevet av empati treffer både brukere og investorer.

Ettersom Ukrainas økonomi og banksystem står overfor vedvarende trusler, har selskaper som Finmap kommet på banen for å tilby viktige verktøy for bedrifter som navigerer i disse urolige tidene. Finmap tilbyr løsninger for sanntids styring av kontantstrøm for små og mellomstore bedrifter – en uvurderlig tjeneste for virksomheter som sliter med økonomiske forstyrrelser. Ukrainske gründere tiltrekkes av Finmaps plattform, som gir et omfattende og brukervennlig verktøy for å administrere økonomi i usikre omgivelser.

Internasjonale investorer som ønsker å støtte Ukrainas økonomiske stabilitet, har vist interesse, og Finmap har sikret finansiering, inkludert én million euro i fjor i en runde ledet av SMOK Ventures. Selskapets vekst er et bevis på etterspørselen etter fintech-løsninger som kan stabilisere bedrifter i usikre tider.

Hvordan krigen har katalysert ukrainsk innovasjon

Den russiske invasjonen har skapt store utfordringer, men den har også utløst en enestående robusthet i Ukrainas teknologiske miljø.

Med begrenset tilgang til tradisjonelle ressurser har ukrainske oppstartsbedrifter søkt internasjonale partnerskap, tatt i bruk fjernarbeid og i økende grad benyttet kunstig intelligens og blokkjede-teknologier for å tette kritiske hull i infrastrukturen.

Krigen har skjerpet Ukrainas fokus på kybersikkerhet, fintech og skalerbare nettbaserte plattformer, noe som har ført til jevn interesse fra investorer til tross for risikoene.

Ukrainas evne til å innovere og tilpasse seg under press har gitt begrepet robusthet ny betydning. Disse oppstartsbedriftene reflekterer ikke bare en nasjons utholdenhet, men signaliserer også en langsiktig endring i hvordan teknologiske miljøer kan blomstre under vanskelige forhold.

Mens verden følger med, vil Ukrainas teknologisektor sannsynligvis fortsette å vokse, med hver investering som en tillitserklæring til landets fremtid og dets strategiske betydning i den globale teknologibransjen.

Professor til Geopolitika: Ukraina utfordrer klassisk grenseforståelse 🔒

Marek Grzegorczyk
Marek Grzegorczyk
Reporter Emerging Europe.

Les mer

Siste nytt