Et dramatisk skifte i FN-politikken etter Russlands veto truer med å underminere sanksjonsregimet mot Nord-Korea.
Russlands veto signaliserer en dyster fremtidsutsikt for gjennomføringen av sanksjoner mot Nord-Korea, ifølge en fersk rapport fra Reuters. Rapporten avdekker at Russlands avgjørelse om å effektivt oppløse FN-panelet som har ansvar for å overvåke de langvarige sanksjonene mot Nord-Korea, antyder en mørk fremtid for håndhevingen av disse tiltakene, slik tre tidligere medlemmer av panelet ser det.
Med sitt veto mot den årlige fornyelsen av ekspertpanelet, et team som har fulgt med på FNs sanksjoner mot Nord-Koreas atomvåpen- og missilprogrammer over de siste 15 årene, setter Russland en støkk i det internasjonale samfunnet. Dette blir enda mer bemerkelsesverdig gitt Kinas stillhet, som Nord-Koreas nærmeste militære allierte og største handelspartner, og blokkeringen av nye tiltak i FNs sikkerhetsråd av både Moskva og Beijing. Disse handlingene har vekket global bekymring, og de to landene har dessuten foreslått å mildne noen av de eksisterende sanksjonene mot Nord-Korea, og legger skylden for økende spenninger på Vesten og dets allierte.
Denne utviklingen markerer et sjeldent diplomatisk gjennombrudd for Pyongyang, og fremhever dets styrkede forhold til Moskva, inkludert rapporterte leveranser av ballistiske missiler og ammunisjon til bruk i Ukraina, samt mulige drivstoffleveranser til Nord-Korea. Disse rapportene kommer fra amerikanske og sørkoreanske myndigheter samt uavhengige analytikere.
Les også: Valget i Russland: Geopolitisk statusrapport, del 3: Våpen- og romindustriens utfordringer 🔒
Aaron Arnold, tidligere paneleder og nå sanksjonsekspert ved den brittiske tenketanken Royal United Services Institute, peker på Russlands veto som et kritisk øyeblikk i sanksjonsregimet mot Nord-Korea. Han noterer Russlands tilsidesettelse av sanksjoner og langvarige forpliktelsesbrudd, med et visst nivå av støtte fra Kina, som indikasjoner på en dyster fremtid for sanksjonsregimet.
Denne handlingen fra Russland antyder potensielt en økning i trilateralt samarbeid mellom USA, Sør-Korea, og Japan, og kan føre til mer offentliggjøring av bevis på sanksjonsbrudd, da Russland og Kinas tidligere dempende effekt på rapportering nå vil være fraværende, ifølge Leif-Eric Easley, professor ved Ewha-universitetet i Seoul.
Hugh Griffiths, tidligere leder av panelet og nå sanksjonskonsulent, mener at Russlands veto avslører en intensivering av samarbeidet mellom Russland og Nord-Korea rundt ballistiske missiler og embargo-brudd. Dette understreker styrken i båndene mellom de to landene og indikerer at ingen nye sanksjoner på FN-nivå er sannsynlige i det nåværende geopolitiske klimaet.
«Partnerskapet» mellom Russland og Nord-Korea kan få alvorlige konsekvenser for global sikkerhet