22. desember, 2024

Russland ved et veiskille: Økende spenninger mellom Israel og Iran setter spilleregler på prøve

Share

Mens Russland historisk har styrket sin posisjon i Midtøsten, står de nå overfor nye utfordringer som kan teste deres langvarige innflytelse i regionen.

Mens Russland kunne ha ønsket at Vesten ble distrahert fra Ukraina, ville en direkte konflikt mellom Israel og Iran eksponere Russlands sårbarheter i Midtøsten, skriver Michelle Grisé, en Russland-spesialist fra tenketanken Rand Institution i National Interest

Russland har brukt det siste tiåret på å styrke sin innflytelse i regionen, ofte ved å utnytte lokale konflikter. Dette var spesielt tydelig i Libya, hvor Russland utnyttet landets borgerkrig til å etablere et brohode, og i Syria, hvor russisk intervensjon reddet Assad-regimet fra nært forestående fall i 2015. Russland utvidet deretter sitt fotavtrykk i Syria ved å etablere en permanent tilstedeværelse ved militærbasene i Tartus og Khmeimim. Etter USAs tilbaketrekning fra Syria i 2019, trådte Russland inn i tomrommet, hjalp syriske regjeringsstyrker med å gjenvinne kontrollen over nordøstlige deler av landet. Samme år holdt Russland felles marineøvelser med Egypt; byggingen av et russiskbygget kjernekraftverk i Egypt tidligere i år demonstrerte den fortsatte veksten i båndene mellom de to landene.

Selv om Russland utnyttet ustabiliteten i Syria og Libya til å etablere seg som en regional sikkerhetsgarantist, er det ikke posisjonert til å høste lignende fordeler hvis krigen mellom Israel og Hamas eskalerer. Dette gjenspeiler delvis Russlands fokus på sin invasjon av Ukraina. Siste oktober, distrahert av krigen, klarte ikke Russland å intervenere på vegne av tidligere allierte Armenia da aserbajdsjanske militærstyrker overkjørte den etnisk armenske enklaven Nagorno-Karabakh. Dette tyder på at Russland for tiden mangler kapasitet til å handle som en stabiliserende kraft i det post-sovjetiske rom, for ikke å snakke om Midtøsten.

Les også: Israel eskalerer angrep på Irans proxy-nettverk i Midtøsten

Andre tegn tyder på at Russlands innflytelse i Midtøsten kan være på retur. Utviklingen i forholdet mellom Russland og Iran kan gi hint om Russlands fremtidige status i regionen. Siden starten av invasjonen for to år siden, har Russland fordypet sitt partnerskap med Iran, og søkt større forsvars- og økonomisk samarbeid siden invasjonen av Ukraina for to år siden. Russland har funnet en kritisk militærleverandør i Iran, som har forsynt Moskva med ubemannede luftsystemer, ballistiske missiler og jagerfly. Et nærmere forhold til Iran har også forbedret Russlands evne til å motstå internasjonale sanksjoner.

Moskvas voksende vennskap med Teheran kan signalisere at russisk innflytelse i Midtøsten fortsatt er sterk. Det kan imidlertid også signalisere det motsatte: Russland kan innse at dets fremtidige rolle i regionen vil være avhengig av favør fra et stadig mer kapabelt Iran. For at Moskva skal nå sine langsiktige strategiske mål i Midtøsten, må det dyrke et nært arbeidsforhold til Teheran.

Eskaleringen av den nåværende konflikten i Midtøsten kan forårsake nye spenninger. En bredere regional konflikt, spesielt hvis den innebærer direkte konflikt mellom Israel og Iran, ville begrense Irans evne til å fortsette å tjene som militærleverandør til Russland. Teheran kan kreve mer støtte når Russland har begrenset kapasitet til å levere den.

Også bekymringsfullt for Russland: En bredere konflikt i Midtøsten kan gi Kina en åpning til å fungere som megler, slik det gjorde ved å forhandle frem en détente mellom Saudi-Arabia og Iran i mars 2023. Ukraina-krigen har allerede bidratt til Russlands økende avhengighet av Kina. Russland ville være spesielt følsom for kinesiske forsøk på å trenge inn på dets innflytelse i Midtøsten.

USA i høy beredskap for Iran-trussel i regionen etter israelsk angrep i Syria

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt