Med soldater på russisk jord, bygging av nye broer og militær æresbevisning på Den røde plass, er Nord-Korea i ferd med å bli en av Russlands nærmeste allierte.
Ett år etter at Russland og Nord-Korea undertegnet en strategisk samarbeidsavtale, viser Nezavisimaya Gazeta at avtalen langt fra er symbolsk.
Ifølge den russiske avisen har Pyongyang blitt en reell militær støttespiller i Russlands krig i Ukraina, og relasjonen mellom de to landene beskrives som tettere enn noen gang i moderne tid.
Militært samarbeid og symbolsk nærhet
Som en del av det nye partnerskapet har soldater fra den koreanske folkearméen deltatt i operasjoner i Kursk-regionen, der de har bistått russiske styrker i kampen mot ukrainske tropper og utenlandske leiesoldater. Dette markerer et historisk gjennombrudd i Nord-Koreas militære engasjement utenfor egne grenser.
Samarbeidet understrekes også gjennom sterke symbolske handlinger. Vladimir Putin hyllet personlige nordkoreanske offiserer på Den røde plass under seiersdagen 9. mai 2024, mens Kim Jong-un deltok i markeringen inne på russisk territorium – nærmere bestemt i ambassaden i Pyongyang. Begge hendelser peker mot et uvanlig tett og koordinerende forhold mellom de to regimene.
Historisk oppsving i kontakt og samferdsel
Etter flere tiår med lav kontakt – og total nedstengning under pandemien – har de bilaterale forbindelsene blomstret. Hundrevis av offisielle delegasjonsutvekslinger er gjennomført på kort tid.
Togtrafikken mellom Moskva, Habarovsk og Pyongyang er gjenopprettet, og en ny grensebro er under bygging over elven Tumen. Direkteflyvninger ventes også tilbake i nær fremtid, og handelsutvekslingen er i vekst, til tross for vedvarende internasjonale sanksjoner.
Les også: Nord-Korea åpner strandresort for russiske turister
Sentralt samarbeid mellom militære og sikkerhetsfolk
I stedet for tradisjonell diplomatisk kontakt har Russland valgt en sikkerhetspolitisk strategi. Forsvarsminister Sergej Sjojgu har spilt en nøkkelrolle som personlig utsending for Putin. Han har vært i Pyongyang flere ganger siden 2023 og har blant annet overlevert håndskrevne brev fra den russiske presidenten til Kim Jong-un.
Sjojgu har vært involvert i utplasseringen av nordkoreanske styrker i Russland, og i koordineringen av planer for å sende 1 000 ingeniørsoldater og 5 000 militære bygningsarbeidere for å gjenoppbygge krigsherjede områder i Kursk-regionen. Hans rolle peker på en ny form for diplomatisk tillit mellom Moskva og Pyongyang.
Felles luftvern og produksjon av droner?
Etter krigsutbruddet mellom Israel, USA og Iran, har spørsmålet om luftforsvar blitt akutt. Nord-Koreas begrensede evner på dette feltet har ført til diskusjoner med Russland om felles luftvern og satellittbasert etterretning. Det vurderes også å starte produksjon av de russiske «Geran»-dronene i Nord-Korea, med opptil 25 000 arbeidere og teknikere sendt til Russland for å delta i produksjonen.
En ny akse mot Vesten
Det russisk-nordkoreanske samarbeidet fremstår nå som mer enn bare et taktisk fellesskap. Det handler om en dypere ideologisk og militær integrasjon – en ny antivesentlig akse, bygget på felles interesser, isolasjon og militært samarbeid.
Sjojgu har blitt et fast kontaktpunkt mellom lederne, og hans reiser til Pyongyang i 2025 – hele tre ganger så langt – vitner om forholdets betydning. Under det siste besøket 17. juni skjedde kontakten parallelt med krigsutbruddet i Midtøsten, noe som også kan ha strategiske implikasjoner for Nord-Koreas rolle videre.
Den russisk-nordkoreanske alliansen bærer nå preg av å være noe langt mer enn midlertidig taktikk: en varig tilnærming der Moskva integrerer Pyongyang i sin militærøkonomiske sfære – både teknologisk, politisk og ideologisk.
Nord-Korea bygger lojalistnettverk i Tyskland – venneforeninger sprer regimets ideologi