Russiske IT-selskaper advarer mot konsekvensene dersom vestlige selskaper får komme tilbake på markedet.
Samtidig viser ferske tall at noen utenlandske selskaper som aldri forlot Russland, nå går med overskudd for første gang siden 2022, skriver bne IntelliNews.
– Vestlige selskaper vil tilbake
I begynnelsen av april uttalte Alexey Yakovlev i det russiske finansdepartementet at selskaper som ønsker å returnere, burde få muligheten.
– De som vil komme tilbake, bør få lov til det, sa Yakovlev ifølge TASS.
– Markedsforholdene må vurderes, spesielt avhengig av hvilken bransje de tilhører, la han til.
Tidligere har vise-finansminister Ivan Chebeskov uttalt at departementet jobber med en kravliste for selskaper som ønsker å etablere seg i Russland igjen. Dette skal ha skjedd etter ordre fra president Vladimir Putin.
Samtidig viser en undersøkelse gjort av The Bell at svært få vestlige selskaper har konkrete planer om å vende tilbake. Av 60 selskaper svarte bare 21 – og ingen av dem bekreftet en retur.
Frykter konkurranse og tapte investeringer
Russiske IT-selskaper uttrykker likevel sterk bekymring
.– Det meste av veksten vi har hatt de siste tre årene står i fare, sa Valentin Makarov, leder for IT-organisasjonen RUSSOFT, til avisen RBC, og la til:
– Vestlige selskaper har aldri ønsket å forlate det russiske markedet, men ble presset av politiske forhold og sanksjoner.
Les også: USA utvider sanksjoner mot salg av halvlederkomponenter til Russland
Han mener noen aktører allerede forbereder et comeback, indirekte gjennom mellommenn.
– Det vil være nok til å svekke russiske konkurrenter, sier Makarov.
Ifølge ham har russiske IT-selskaper ikke klart å utnytte fraværet av utenlandske konkurrenter. Til tross for statsstøtte og beskyttelse har bransjen kun opplevd beskjeden vekst. Nå kutter flere selskaper i staben, blant annet Sber, VK og MTS.
Sikkerhetsrisiko og teknologisk etterslep
Makarov mener at en mulig retur må skje i tråd med nasjonale interesser.
– Vi ligger fortsatt teknologisk bak i enkelte områder, og dette åpner døren for utenlandske leverandører, sier han.
Han advarer også mot nye sikkerhetsrisikoer:
– Utenlandsk programvare i kritisk infrastruktur kan føre til nye sanksjoner eller cyberangrep. Vi må beskytte det vi har oppnådd, fastslår han.
Utenlandske selskaper i pluss
Samtidig viser regnskapstall at selskaper som aldri forlot Russland, nå går med overskudd. Sony rapporterte i 2024 sitt første overskudd siden 2021, med et resultat på 111,7 millioner rubler (ca. 1,3 millioner dollar). Likevel falt inntektene med over 75 prosent sammenlignet med tidligere år.
Google rapporterte også sitt første overskudd siden 2020, med nesten 900 millioner rubler (10,7 millioner dollar). Det skjer til tross for at den russiske avdelingen ble slått konkurs og har vært i oppløsning siden oktober 2023.
Selskapets bobestyrer har siden da saksøkt en rekke reklameselskaper i Moskva for til sammen 10 milliarder rubler (om lag 119 millioner dollar), og har vunnet flere av sakene.
Kinesiske teknologiselskaper utnytter sanksjoner til vekst i Russland