26. juli, 2025

Russisk etterretning rekrutterer flyktninger og migranter i NATO-land for spionasje

Share

Russiske etterretningstjenester har begynt å aktivt rekruttere flyktninger og migranter i NATO-land for spionasje, undergraverende aktiviteter og informasjonsinnflytelse

Etter den russiske fullskalainvasjonen av Ukraina i 2022 og den påfølgende utvisningen av russiske diplomater fra NATO-land, mistet Moskva en av sine viktigste kanaler for etterretning: spionasje under diplomatisk dekke.

Som respons har FSB og GRU gått over til mer fleksible metoder og retter seg nå mot sårbare grupper som ukrainske flyktninger, russiske migranter og andre utlendinger med usikker juridisk status i Europa. Dette melder The Odessa Journal.

Rekrutteres via Telegram

Ifølge Eurasia Daily Monitor og Jamestown Foundation har det vært dokumenterte tilfeller i Polen og Tsjekkia der migranter og flyktninger ble rekruttert gjennom meldingsappen Telegram. Oppdragene har inkludert overvåking av kritisk infrastruktur, montering av skjulte kameraer og kartlegging av forsyningsruter for vestlige våpen til Ukraina.

Polsk etterretning opplyser at mange av de arresterte er flyktninger fra Ukraina og Belarus som kom etter krigens start. De er ofte uvitende om at de blir brukt som brikker i russisk etterretning og får ingen støtte fra Moskva dersom de pågripes.

Undergraver sosial stabilitet

Russisk etterretning har i økende grad beveget seg bort fra klassisk spionasje og fokuserer i stedet på å destabilisere samfunn og skape sosial splid.

Tsjekkisk sikkerhetstjeneste har avdekket at FSB organiserer rekruttering av migranter utenfor EU med mål om å svekke samholdet i vertslandene. I Polen er dusinvis av russere, belarusere og ukrainere med humanitær status blitt del av nettverk som forbereder sabotasje.

Sårbare mål – ingen støtte

Migranter i juridisk eller økonomisk nød er lett påvirkelige. FSB og GRU tilbyr penger, hjelp eller status i bytte mot samarbeid – men gir ingen hjelp om agentene avsløres.

Les også: Polen tar grensegrep mot belarusisk hybridkrigføring

Et eksempel er Igor Rogov, som ble arrestert i Polen for å ha sendt eksplosiver til EU-lagre. Verken han eller hans kone, også arrestert, fikk noen støtte fra russiske myndigheter. Liknende tilfeller er rapportert i Tyskland, Tsjekkia og Finland.

Rekrutteres ved grensene

Flere rekrutteringsforsøk skjer på grenseposter, i transittleirer og asylsentre, hvor etterretningsagenter utgir seg for å være lokale tjenestemenn.

De forsøker å hente ut informasjon om flyktningenes bakgrunn, kontakter i det ukrainske militæret og logistikk ved fronten. Unge flyktninger er særlig utsatt for manipulasjon.

Desinformasjon og psykologisk krigføring

Samtidig rulles det ut koordinert desinformasjon via sosiale medier.

I juni 2024 avslørte Ukrainas senter for bekjempelse av desinformasjon en kampanje som forsøkte å sverte ukrainske flyktninger ved å spre frykt og usannheter. Målet var å svekke europeisk støtte til Ukraina.

Polen er hovedmål

Polen er spesielt utsatt for russiske operasjoner. Landet er en sentral kanal for både våpen og humanitær bistand til Ukraina, og destabilisering der kan få store konsekvenser. Det forklarer også hvorfor det er så mange arrestasjoner i Polen og hvorfor landet er et hovedfokus for russisk etterretning.

Til tross for mindre diskriminering av russiske migranter enn i 2022, er de fortsatt blant de mest sårbare. De brukes som «engangsagenter» – verken verdsatt eller beskyttet av Kreml.

Russiske etterretningstjenester varierer i taktikk, fra samarbeid med NGO-er og tankesmier til sabotasjehandlinger, men effekten er den samme: De undergraver tillit, skaper kaos og forsøker å svekke støtten til Ukraina innenfra.

Frontex åpner nytt kommandosenter i Estland – skal styrke EUs grensevern i nord og øst

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt