Den amerikanske utenriksministeren Marco Rubio skapte diplomatisk storm da han langet ut mot tyske myndigheter for å merke partiet Alternative für Deutschland (AfD) som «høyreekstremt».
Rubios uttalelser kom etter at Tysklands innenlandske etterretningstjeneste besluttet å kategorisere AfD som høyreekstrem, noe som gir grunnlag for tettere overvåking. Ifølge tyske myndigheter er dette basert på uavhengige vurderinger og har som mål å verne demokratiet, skriver EuroNews.
– Å kunne overvåke opposisjonen betyr at Tyskland ikke er et demokrati, men et tyranni i forkledning, skrev Rubio på X.
Han hevdet videre at det ikke er AfD som er ekstremt, men «den dødelige innvandringspolitikken med åpne grenser».
Berlin svarer med grunnlovsforsvar
Tysklands utenriksdepartement svarte umiddelbart:
– Dette er demokrati. Beslutningen bygger på en grundig og uavhengig etterforskning for å beskytte Grunnloven og rettsstaten. Uavhengige domstoler vil få siste ord. Vi har lært av vår historie at høyreekstremisme må stanses.
Les også: Tyske konservative vinner valget, men AfD styrker seg
Saken utspiller seg samtidig som Tyskland forbereder markeringen av 80-årsjubileet for naziregimets fall, og mens en ny regjeringskoalisjon med Friedrich Merz som kommende kansler har kommet på plass.
Vance: – Berlinmuren er gjenreist
USAs visepresident JD Vance støttet Rubio og kalte AfD «Tysklands mest populære parti».
– Byråkratene forsøker å ødelegge det, skrev Vance på X.
Han la til:
– Vesten rev ned Berlinmuren. Nå har den blitt gjenreist – ikke av Sovjet eller Russland, men av det tyske etablissementet.
Under sikkerhetskonferansen i München i februar beskyldte Vance europeiske ledere for å kvele ytringsfrihet og religiøs frihet.
– Det virker som om gamle maktinteresser gjemmer seg bak sovjetiske begreper som feilinformasjon og desinformasjon. Det handler egentlig bare om å stanse alternative meninger, sa Vance.
Han møtte også AfD-leder Alice Weidel i München, til tross for at hun ikke var invitert av arrangørene.