Med et areal på 450 000 km², beliggende ved sammenløpet av Middelhavet og Det indiske hav, i sentrum av en stor region som strekker seg fra Syria til Kenya, har Rødehavet blitt orkanens øye med gjenoppblussingen av konfliktene i Gaza.
Under normale forhold passerer 30 % av containertrafikken, 10 % av verdens sjøhandel og 8 til 10 % av sjøtransporten av gass og olje gjennom Bab el-Mandeb-stredet, som er 27 km bredt, og er låsen til dette ettertraktede området hvor 30 000 skip passerer årlig. Denne « Tårenes port » fortjener virkelig sitt navn.
Kamp om innflytelse rundt Rødehavet
Den geopolitiske sonen som omgir Rødehavet er en sammensetning av en trekant og et rektangel. En trekant som består av tre strategisk viktige punkter: Suezkanalen, Hormuzstredet og Bab el-Mandeb-stredet, hvor to tredjedeler av Europas import går gjennom. For Egypt, som har unnlatt å kritisere houthi-angrepene, er betydningen av kanalen der 30 % av verdens containere passerer, avgjørende: 9,4 milliarder dollar i årlige tollinntekter, 10 % av statens budsjett, 2 % av Egypts BNP. Kontrollen over Hormuzstredet, som i lang tid har vært et stridspunkt mellom Iran og de arabiske monarkiene på motsatt side av Persiabukta, har blitt nedprioritert. Det blir et rektangel hvis man legger til Gaza og den langvarige israelsk-palestinske konflikten.
Siden november 2023 har houthiene, som gjengjeldelse for Israels militæroperasjon i Gazastripen, angrepet rundt tjue skip chartret av Israel, samt mange andre lasteskip som passerer gjennom området. Terrengets utforming gjør det mulig for dem å nå handelsskip fra land, dersom de kommer for nær kysten. « Å målrette sivile skip, med vilje eller ved et uhell, utgjør en krigsforbrytelse », har Human Rights Watch fordømt. Den største trusselen er ballistiske missiler og droner, styrt av satellitter. Billige droner (mellom 10 000 og 50 000 euro per stykk) utfordrer bærekraften til de militære marinene, som må bruke langt dyrere luftvernmissiler, til en kostnad på opptil 1 million euro, for å motvirke dem! Når man skyter ned en Shahed (iransk) med en Aster (fransk missil), er det Shaheden som har « drept » Asteren, har sjefen for de franske væpnede styrkene, general Thierry Burkhard, uttalt. Dessuten er tilstanden til houthienes våpenlagre ukjent, men Iran har gjort det kjent at de har forsynt sin allierte på nytt.
Vil du lese mer? Tegn et abonnement i dag, samtidig som du hjelper oss med å lage flere nyhet- og dybdesaker om internasjonale relasjoner, geopolitikk og sikkerhet