Land som bruker mye på helsetjenester får ikke nødvendigvis mer igjen, ifølge ny global analyse.
En ny studie publisert i The Lancet Global Health viser at mange rike land ikke får god nok uttelling for pengene de bruker på helse. Analysen er omtalt av Euronews.
Studien undersøker hvor effektivt 201 land har brukt helsepenger mellom 1995 og 2022 – og konkluderer med at effekten av helsesatsing avtar etter et visst nivå.
Dyrt for lite gevinst
Forskerne fra det amerikanske Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) peker på at det koster stadig mer for hvert friske leveår et land prøver å kjøpe seg.
– I land som bruker rundt 85 kroner per person, koster det bare 79 kroner ekstra å få ett friskt leveår til. Men i land som bruker 4272 kroner per person, må man legge til hele 9580 kroner for å få samme effekt, skriver forskerne.
USA trekkes fram som det mest sløsende landet blant de rike. Amerikanere taper i snitt 6,2 friske leveår på grunn av dårlig ressursbruk.
– Land verden over har blitt flinkere til å omsette penger i helse. Men det trengs fortsatt store kutt i ineffektiv bruk, særlig nå når budsjettene strammes inn, skriver studien.
Les også: – Det er ikke befolkningskrise, det er omsorgskrise
Kina best i klassen – Norge under snittet
Studien peker på Kina som det mest effektive landet – ifølge forskerne har landet null sløsing.
De fleste europeiske land gjør det ganske godt, men unntakene er mange. Ukraina, Litauen og Latvia kommer dårligst ut, mens også Nederland, Belgia, Belarus, Finland, Norge og Storbritannia nevnes som mindre effektive.
Studien vurderer ikke kvaliteten på helsetjenestene, men sammenligner hvordan land med like høye utgifter klarer å skape helseeffekt.
Gode råd til politikere
Effektive land har ifølge forskerne felles kjennetegn: høy grad av offentlig helsesatsing, god infrastruktur, tilgjengelig forebygging – og ikke minst god styring.
– Å utvide offentlig helsetilbud vil redusere sløsingen, skriver forskerne, og legger til:
– Land bør også styrke demokratiet, bygge ut infrastruktur og gjøre det lettere å få tilgang til forebyggende helsehjelp.