2. mai, 2025

Reportere uten grenser: Pressefriheten i USA svekket kraftig under Trump

Share

Organisasjonen Reportere uten grenser advarer om en «alarmerende forverring» av pressefriheten i USA under Donald Trumps andre presidentperiode. Samtidig peker årets rapport på at vilkårene for journalister globalt aldri har vært verre.

Pressefriheten i verden er nå på sitt laveste nivå siden målingene startet, ifølge den årlige rapporten fra Reportere uten grenser (RSF), publisert fredag. Spesielt får USA hard kritikk etter at landet har falt til 57. plass på pressefrihetsindeksen for 2025 – bak Sierra Leone, skriver France24. 

– For første gang i indeksens historie er vilkårene for å drive journalistikk dårlige i halvparten av verdens land, og tilfredsstillende i færre enn én av fire, sier RSFs redaksjonelle leder Anne Bocandé.

Hun peker på økonomiske utfordringer som en sentral årsak til utviklingen, og mener dette svekker faktabasert journalistikk.

– Når journalister lever i fattigdom, har de ikke lenger mulighet til å stå imot press fra dem som fremmer desinformasjon og propaganda, sier hun.

Les også: Ytringsfriheten i EU under press: – En eksistensiell kamp for frie medier

Trump kutter støtte og saksøker medier

RSF mener Donald Trump har bidratt til forverringen i USA ved å kutte støtten til uavhengige medier og amerikanskstøttede kringkastere som Voice of America og Radio Free Europe.

– Hans administrasjon har tatt i bruk statlige institusjoner som våpen, kuttet støtte til uavhengige medier og skjøvet journalister til side, heter det i rapporten.

RSF omtaler utviklingen som tegn på et «autoritært skifte» i amerikansk politikk. Store deler av landet beskrives nå som «nyhetsørkener» – områder hvor lokaljournalistikk har forsvunnet.

Trump har nylig varslet søksmål mot The New York Times, og har allerede gått til sak mot mediekonsernet Paramount for et intervju med hans motkandidat Kamala Harris. Han hevder innslaget ble klippet for å fjerne en pinlig uttalelse, men eksperter mener søksmålet trolig vil bli avvist.

Global nedgang – unntak i Norden

Norge topper pressefrihetsindeksen for niende år på rad, foran Estland og Nederland. Andre land har derimot falt markant, inkludert Argentina og Tunisia.

RSF trekker også frem situasjonen i Gaza, hvor nesten 200 journalister skal ha blitt drept.

– Den israelske hæren har ødelagt redaksjoner, drept et høyt antall journalister og stengt hele Gazastripen for over 18 måneder, skriver organisasjonen.

Israel har falt elleve plasser til 112. plass og blir beskyldt for fortsatt undertrykking av egne medier.

Også den amerikanske medieovervåkeren CPJ advarer mot utviklingen i USA, og oppfordrer redaksjoner til å stå samlet mot det de kaller en «tiltagende trussel» mot pressefriheten.

Trusselen mot pressefriheten krever drastiske grep i EU

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt