14. april, 2025

Polens statsminister vil trekke landet fra minekonvensjonen

Share

Polens statsminister Donald Tusk sier han vil anbefale at landet trekker seg fra avtalen som forbyr bruk av antipersonellminer.

Polens statsminister Donald Tusk sa fredag at han støtter en tilbaketrekning fra Ottawa-konvensjonen, en internasjonal traktat som forbyr bruk, lagring, produksjon og overføring av antipersonellminer.

Uttalelsen kom under en sikkerhetsbriefing for det polske parlamentet, melder Kyiv Post.

Ottawa-konvensjonen har vært omstridt i flere NATO-land som grenser til Russland. Finland og Litauen har tidligere vurdert å forlate avtalen, og nå signaliserer også Polen en mulig tilbaketrekning.

Kartet viser land som har sluttet seg til Ottawa-konvensjonen, som forbyr antipersonellminer. Polen, som nå vurderer å trekke seg fra avtalen, har tidligere ratifisert den. Ukraina, som også er medlem, har hittil opprettholdt sin forpliktelse til traktaten. Bilde: Wikimedia.

Ottawa-konvensjonen fra 1997 forbyr bruk, lagring, produksjon og overføring av antipersonellminer og har som mål å eliminere dem globalt. Verken USA, Kina eller Russland har signert denne.

Begrunner beslutningen med sikkerhetssituasjonen

– Jeg vil anbefale en positiv vurdering av Polens tilbaketrekning fra Ottawa-konvensjonen og muligens også fra Dublin-konvensjonen, sa Tusk til parlamentet.

Les også: Litauen trekker seg fra klasevåpenkonvensjonen tross kritikk

Dublin-konvensjonen refererer til avtaler som forbyr bruk av antipersonellminer og klasebomber.

Polen har vært en av Ukrainas sterkeste støttespillere i krigen mot Russland og har gjentatte ganger oppfordret Europa til å styrke sitt forsvar mot den russiske trusselen. Tusk understreket behovet for at kontinentet ikke taper «våpenkappløpet» mot Moskva.

– La oss være ærlige: Dette er ikke noe hyggelig, ikke noe behagelig. Det vet vi veldig godt, sa Tusk og la til:

– Problemet er at de vi frykter, eller de som er i krig, alle har dette.

Litauen har allerede trukket seg

Litauen kunngjorde torsdag at landet trekker seg fra avtalen som forbyr klasebomber, med henvisning til sikkerhetstrusler fra Russland. Beslutningen har vekket sterke reaksjoner fra menneskerettighetsorganisasjoner.

Polens mulige utmelding fra Ottawa-konvensjonen kan dermed bli en del av en bredere trend blant NATO-land i regionen som ønsker å styrke sitt forsvar i møte med en økende trussel fra Russland.

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt