Polen har besluttet å gjenoppta sin diplomatiske tilstedeværelse i Nord-Koreas hovedstad, fire år etter at ambassaden ble stengt.
Dette gjør Polen til den andre vestlige nasjonen, etter Sverige, som gjenoppretter diplomatiske operasjoner i Pyongyang etter landets strenge koronarestriksjoner, meldte AP News.
NATO-medlem med ny kanal til Pyongyang
Den polske utenriksministeren opplyste fredag at representanter fra departementet denne uken har besøkt Pyongyang med mål om å reetablere en permanent diplomatisk tilstedeværelse.
– Besøket har både en teknisk og politisk karakter, og et av hovedmålene er å gjenopprette den permanente diplomatiske tilstedeværelsen, sa departementet i en uttalelse.
Ambassaden i Nord-Korea ble stengt i desember 2020 da myndighetene i Pyongyang innførte en total grenseavstengning på grunn av pandemien. Dette gjorde normal drift av ambassaden umulig, ifølge polske myndigheter.
Sverige tok initiativ i september
Sverige, som nylig ble NATO-medlem, gjenåpnet sin ambassade i Pyongyang i september. Sverige representerer også interesser fra land uten egne diplomatiske stasjoner i Nord-Korea.
Les også: Nord-Korea vil sende 100 000 soldater til Russland
Nå som Polen følger etter, åpnes det flere kommunikasjonskanaler mellom NATO-land og Nord-Korea, en nær alliert av Russland. Dette kan være spesielt viktig i lys av krigen i Ukraina, hvor Nord-Korea angivelig har sendt tropper for å støtte Russland.
Nordkoreanske tropper og russiske våpen
Ifølge etterretning fra USA, Sør-Korea og Ukraina skal opptil minst 12 000 nordkoreanske soldater ha blitt sendt til Kursk-regionen i Russland for å hjelpe i kampene mot Ukraina. Samtidig skal Russland ha sendt missilteknologi til Nord-Korea som en del av samarbeidet.
Både NATO og EU har intensiverte presset mot Kina for å få Nord-Korea til å stoppe støtten til Russland. Polen og Sverige, som er medlemmer av begge organisasjonene, kan nå bruke sine diplomatiske forbindelser i Pyongyang til å påvirke situasjonen.
Gjenåpningen av diplomatiske kanaler gir en mulighet til å følge opp denne utviklingen tett og potensielt skape dialog i en svært spent geopolitisk situasjon.
Advarer om at Nord-Koreansk hackergruppe spionerer på samfunnskritiske sektorer