Kinas egenrådighet i Sør-Kinahavet utfordres med en flernasjonal styrkeoppvisning når USA, Japan og Filippinene planlegger felles patruljering i området.
Seks stater gjør krav på deler av det fiske- og petroleumsrike Sør-Kinahavet. En sjuende stat, Kina, mener derimot å eie det meste av området – og hevder sin rett med militærmakt mot sine forsvarsmessig underlegne naboer.
Nylig har konflikten særlig tilspisset seg mellom Kina og Filippinene. I begynnelsen av mars kolliderte skip fra den kinesiske og den filippinske kystvakten da førstnevnte søkte å blokkere adgang til atollen Second Thomas Shoal.
Nå er det klart at USA, Japan og Filippinene går sammen om felles patruljering i Sør-Kinahavet. Dette melder blant andre Politico.
Les også: Sjokk-kollisjon i Sør-Kinahavet
Planen forventes å bli fremlagt når USAs president Joe Biden, Japans statsminister Fumio Kishida og Filippinenes president Ferdinand Marcos Jr. samles til sitt første trilaterale toppmøte 11. april.
Kinesiske krav i Sør-Kinahavet overlapper i stor grad med områder som verdenssamfunnet anerkjenner som filippinsk.
Med hjelp fra USA og Japan håpes det at Filippinene bedre skal kunne motstå kinesisk dominans og ikke minst unngå at de stadige sammenstøtene til sjøs skal tippe over i åpen militærkonflikt.
Stille ekspansjon: Kinas gråsonemanøvrer i Himalaya endrer det geopolitiske status quo