Over 110 000 mennesker er drevet på flukt i Øst-Kongo etter at M23-opprørerne beordret stenging av bosettingsleirer. FN og lokale kilder melder at tusenvis tvinges tilbake til usikre landsbyer uten bistand.
M23-opprørerne, som får støtte fra Rwanda, har kontroll over flere byer i Øst-Kongo og beordret nylig en 72-timers frist for internt fordrevne til å forlate bosettingsleirer og vende tilbake til sine landsbyer, skriver AP. FN-organet OCHA rapporterte tirsdag at dette har ført til massiv forflytning av mennesker til avsidesliggende områder, langt utenfor rekkevidde for humanitær hjelp.
– Jeg er overrasket, for vi blir bedt om å dra, men jeg har ingenting å gi barna, sier Sibomana Safari, som måtte forlate Bulengo-leiren i Goma.
Flere hundre tusen internt fordrevne
Kampene mellom M23 og regjeringsstyrkene har ført til at minst 500 000 mennesker er blitt tvunget til å flykte i regionen, ifølge Forum for internasjonale ikke-statlige organisasjoner. Før den siste eskaleringen av konflikten 26. februar var Goma vertskap for nærmere én million internt fordrevne.
– Situasjonen er ekstremt bekymringsfull, sier Oonagh Curry, nødhjelpskoordinator i Leger Uten Grenser (MSF).
– Plutselige masseforflytninger kan forverre den humanitære krisen som allerede pågår, legger hun til.
Uro i Bukavu skaper frykt for nye kamper
Til tross for at M23 erklærte en ensidig våpenhvile i forrige uke, rapporteres det fortsatt om sporadiske sammenstøt mellom opprørerne og regjeringsstyrkene. M23s talsperson Lawrence Kanyuka advarte tirsdag om at opprørerne kan gripe inn i Bukavu, rundt 50 kilometer unna, etter meldinger om drap i byen.
Les også: De store sjøers felle: Konflikten mellom Rwanda og DR Kongo 🔒
– Situasjonen i Bukavu forverres farlig. Våre landsmenn blir stadig drept, sa Kanyuka på X.
– Hvis disse forbrytelsene fortsetter, vil vi ta vårt ansvar for å eliminere trusselen ved kilden og beskytte vårt folk, la han til.
Flere av de fordrevne frykter at de nå står uten beskyttelse og grunnleggende behov. Kwimana Sifa, som også måtte forlate Bulengo-leiren, uttrykker fortvilelse over situasjonen.
– Det hadde vært bedre om vi fikk bli her. Selv om vi mangler mat, har vi i det minste ly, sier Sifa og avslutter:
– Alt vi ønsker er fred og ingenting annet.