Japans forsvarsminister uttrykte bekymring over sikkerheten knyttet til ubemannede droner etter et nylig droneopptak av en viktig militærbase ble delt på sosiale medier i Kina.
Japans forsvarsminister Minoru Kihara har etterlyst en forsterkning av landets anti-droneteknologi etter at en dronevideo som viser et japansk hangarskip ved en restriktiv marinebase vest for Tokyo ble lagt ut på kinesisk sosiale medier, skriver Military.com.
Videoen, som viser JS Izumo, en av to japanske helikopter-hangarskip som nå ombygges for å kunne bære stealth-jagere, ble oppdaget på et sosialt nettsted i Kina i mars, og har skapt bekymring hos japanske sikkerhetsoffiserer. Ifølge Kihara, viser opptaket også detaljer av anlegget ved Yokosuka marinebase, noe som har ført til en omfattende undersøkelse fra forsvarsdepartementet.
– Dette er en alvorlig sikkerhetstrussel, sa Kihara til journalister, og understreket at funnene fra videoen indikerer at opptaket mest sannsynlig ble filmet av en flygende drone.
– Vi tar denne oppdagelsen svært alvorlig. Hvis droner skader forsvarsanlegg, kan det føre til alvorlige forstyrrelser i landets forsvar, la han til.
Forsvarsministeren nektet å kommentere hvordan dronen kunne fly over hangarskipet uoppdaget, med henvisning til sikkerhetshensyn, men han understreket nødvendigheten av å svare på den raske teknologiske utviklingen innen droner og andre ubemannede kjøretøyer.
Les også: USA og Kina i strategisk maktspill: Fremtiden for geopolitikk i Øst-Asia
Kihara har lovet å styrke forsvar rundt militære baser og fremskynde innsatsen for å introdusere mer kapabelt anti-dronerutstyr, samt forsterke tiltak som tvungen landing av droner ved hjelp av jamming.
Denne utviklingen kommer i en tid hvor Japan akselererer sin militære oppbygging for å fokusere på sin motangrepskapasitet med langtrekkende missiler, som en del av den pågående sikkerhetsstrategien adoptert i 2022. JS Izumo spiller en nøkkelrolle i denne strategien.
I 2015 ble en liten drone med spor av stråling funnet på taket av statsministerens kontor, noe som vekket bekymringer rundt droner og deres potensielle bruk for terrorangrep. Ingen ble skadet i hendelsen, men eieren ble dømt for ordensforstyrrelse.
Flyvninger med droner har siden vært begrenset over viktige offentlige og diplomatiske områder samt over kjernekraftanlegg. Selv om droner bredt brukes til industrielle, søk- og rednings- samt sikkerhetsformål, har også antallet overtredelser knyttet til deres bruk økt raskt.
India i fokus: Strategisk navigasjon gjennom skiftende geopolitiske farvann 🔒