Med nye mineral- og energifunn bygger Kina videre på sin strategi om å sikre kontroll over essensielle råvarer som støtter fremtidens teknologi og industri.
Beijing melder om store fremskritt i leting etter olje og gass, samt funn av viktige mineralforekomster som trengs for landets selvforsyning, skriver South China Morning Post.
Kina har styrket sine reserver av kritiske mineraler og oppdaget flere nye forekomster det siste året, i tråd med landets mål om å øke selvforsyning og energisikkerhet, ifølge Kinas naturressursdepartement.
Økt investering har ført til «betydelige gjennombrudd» i olje- og gassleting, mens det har vært «betydelig fremgang» innen mineralressurser, med 124 nye mineralforekomster oppdaget i fjor, opplyste departementet i en rapport tirsdag.
I løpet av det siste året har Kina sett betydelig vekst i reserver av strategiske mineraler som fluorit og krystallinsk grafitt, ifølge rapporten.
Den fullstendige vurderingen av Kinas mineralressurser for 2023 er ennå ikke offentliggjort, men enkelte detaljer har blitt delt av myndighetene og media.
Kina har bekreftet funn av naturgass i Sør-Kinahavet. Kritiske mineraler, som er råvarer fra en rekke malmforekomster, anses som viktige for økonomisk eller nasjonal sikkerhet og er sårbare for forsyningsbrudd.
Les også: Havbunnens skjulte skatter: Stormaktenes kamp om kritiske mineraler
I 2021 lanserte Beijing en 15-års strategi for å gjøre «gjennombrudd» innen gruvedrift, med mål om å øke reserver og produksjon for å styrke selvforsyning og sikre innenlandsk energisikkerhet.
– Kina fokuserer på strategisk viktige mineraler som det er mangel på, fremmer teknologiske innovasjoner, og søker kontinuerlig store, høykvalitets og kritisk nødvendige mineralforekomster, uttalte departementet i en artikkel publisert på sosiale medier i september.
Reserver av fluorit, også kjent som flusspat, økte med 24,4 prosent til rundt 107 millioner tonn i 2023, ifølge rapporten. Dette mineralet, som anses som kritisk i flere land, inkludert USA, Australia og Japan, brukes blant annet i produksjon av halvledere og batterier til elbiler.
Kinas reserver av krystallinsk grafitt økte med 23,9 prosent til over 100 millioner tonn. Dette råmaterialet er avgjørende i flere industrier, blant annet ny energi, kjernekraft, forsvar, romfart og solenergi.
Kinesisk investering i mineralleting økte for tredje år på rad i fjor, med mer enn 110 milliarder yuan (tilsvarende 15,5 milliarder amerikanske dollar) satt av til 2023, ifølge rapporten.
I fjor ble det oppdaget fire nye oljefelt i Kina, hver med en kapasitet på mer enn 100 millioner tonn (746 millioner fat), i tillegg til fire gassfelt med en kapasitet på over 100 milliarder kubikkmeter hver, meldte departementet i september.
De nylig oppdagede store mineralforekomstene har «ytterligere styrket Kinas fordelaktige posisjon» innen antimon, krystallinsk grafitt, wolfram og molybden, og dermed «styrket ressursgrunnlaget som er nødvendig for utviklingen av strategisk viktige industrier», ifølge departementet.
Kina har også utvidet geologiske undersøkelser av maritime og havområder, ble det sagt tirsdag.
Kinas president Xi Jinping har gjentatte ganger understreket at jakten på innenlandske ressurser er avgjørende for «nasjonaløkonomien, folks levekår og nasjonal sikkerhet». Kina er en stor produsent, forbruker og handelsaktør innen mineralbaserte produkter.
Kina har som mål å styrke sin evne til «å raskt utvide produksjonen under ekstreme situasjoner», ifølge departementet.
Reserver av kaliumklorid, som ofte brukes til å produsere gjødsel for å forbedre avlinger og dermed er viktig for matsikkerhet, økte med 15,3 prosent til over 332 millioner tonn i fjor.
I løpet av det siste året har Beijing også strammet grepet om leveranser av kritiske mineraler, inkludert antimon, gallium, germanium og grafitt, noe som har skapt bekymring i industrier som halvledere, elbiler og forsvar, som er sterkt avhengige av disse materialene.
Ved utgangen av 2023 hadde Kina oppdaget reserver av 173 mineraler. Ifølge departementet har Kina verdensledende reserver av 45 av disse mineralene.