General Laura Richardson mener det haster med en ny Marshall-plan for Latin-Amerika, i lys av Kinas og Russlands økende tilstedeværelse i regionen.
Sjefen for USAs Southern Command, general Laura Richardson, har oppfordret amerikanske ledere til å utvikle et omfattende økonomisk hjelpeprogram for Latin-Amerika. Hun sammenligner det med Marshall-planen som hjalp Europa etter andre verdenskrig, og mener det kan motvirke økende kinesisk og russisk innflytelse i regionen, skriver IntelliNews.
På Aspen Security Forum i Colorado sist uke, understreket Richardson sårbarheten i latinamerikanske land som fortsatt sliter med de økonomiske konsekvensene av COVID-19-pandemien. Hun advarte om at denne svakheten har gitt Beijing og Moskva en mulighet til å styrke sin tilstedeværelse på den vestlige halvkule.
– Vi trenger en Marshall-plan for regionen eller en økonomisk gjenoppretting som den i 1948, men i 2024, 2025, uttalte Richardson.
Les også: Slutt på amerikansk dominans: Nye spillere inntar scenen
Hun trakk paralleller til det historiske amerikanske hjelpeprogrammet som hjalp til med å gjenoppbygge Europa etter andre verdenskrig. Generalen uttrykte bekymring for at latinamerikanske ledere ikke fullt ut verdsetter de eksisterende amerikanske investeringene i regionen.
– Selv om utenlandske direkte investeringer er virkelig høye, ser de det ikke, bemerket hun, og la til:
– Alt de ser er de kinesiske kranene og all utviklingen og Belte-og-vei-initiativ-prosjektene.
Richardsons uttalelser kommer på et tidspunkt med økende uro i Washington over Kinas voksende økonomiske fotavtrykk i Latin-Amerika, spesielt gjennom deres Belte-og-vei-initiativ. Den amerikanske militærlederen uttrykte mistanker om den potensielle dobbeltbruken av kinesiske investeringer i kritisk infrastruktur, inkludert dypvannshavner, 5G-nettverk og romteknologi.
– Jeg er bekymret for at de raskt vil få militære forbruksområder, advarte hun, og påpekte at mange av disse prosjektene blir gjennomført av kinesiske statseide selskaper.
Det foreslåtte programmet vil ha som mål å tilby et overbevisende alternativ til kinesisk økonomisk engasjement, samtidig som det adresserer regionens behov for økonomisk gjenoppretting etter pandemien. Imidlertid kan kritikere stille spørsmål ved gjennomførbarheten av et slikt ambisiøst program gitt dagens amerikanske budsjettbegrensninger og innenrikspolitiske hensyn.
Mens spenningene mellom USA og Kina fortsetter å eskalere på flere fronter, blir Latin-Amerika i økende grad en viktig slagmark for økonomisk og geopolitisk innflytelse. Richardsons oppfordring til et transformativt hjelpeprogram understreker den strategiske viktigheten Washington legger på å opprettholde sin tradisjonelle innflytelsessfære i USAs bakgård.
Den opprinnelige Marshall-planen, lansert i 1948, ga 13,3 milliarder dollar i hjelp til 16 europeiske land, og hjalp til med å gjenoppbygge krigsherjede økonomier og styrke amerikanske økonomiske bånd med Vest-Europa. Om et lignende initiativ, utviklet etter en ødeleggende global konflikt, kan oppnå tilsvarende resultater i dagens Latin-Amerika, forblir et emne til debatt blant politikere og regionale eksperter.