9. desember, 2024

Norge med den største forsvarsinvesteringen noensinne: Nye fregatter

Share

Frankrike, Tyskland, Storbritannia og USA er med på kortlisten for å sikre Norges største forsvarsinvestering.

Norge har besluttet å starte forhandlinger med regjeringene i Frankrike, Tyskland, Storbritannia og USA om et strategisk partnerskap for landets kommende fregattprogram. Dette melder Defense News.

Programmet, som innebærer anskaffelse av minst fem nye fregatter, er Norges største forsvarsprosjekt noensinne, ifølge forsvarsminister Bjørn Arild Gram.

Strategisk samarbeid fremfor enkeltkjøp

Forsvarsministeren opplyste at Norge ønsker å bli med på et eksisterende fregattprogram for å få fart på prosessen og unngå kostbare oppgraderinger av dagens Fridtjof Nansen-klassen.

Målet er å inngå et langsiktig partnerskap med en nær alliert, ikke bare kjøpe enkeltstående fartøy.

– Ambisjonen er at Sjøforsvaret skal kunne operere kontinuerlig i havområdene utenfor Norge, forklarte Gram.

Han understreket også at Norges strategiske fokus ligger i nordområdene, som er av stor betydning for både Norge og NATO. Programmet innebærer investeringer på flere hundre milliarder kroner i marinen, inkludert økte driftsbudsjetter og mer personell.

Langsiktig samarbeid og teknologisk utvikling

Norge søker en partner som forplikter seg til å støtte fartøyene gjennom hele levetiden, inkludert drift, vedlikehold og oppgraderinger. Teknologisk og industrielt samarbeid vil være avgjørende i vurderingen av partnerland, ifølge Gram.

– Norsk industri og teknologi må kunne bidra til utviklingen og vedlikeholdet av fremtidige fregatter, sa Gram.

F126-fregattene, Tysklands største og mest avanserte krigsskip. Skjermdump: Youtube

Frankrike, Tyskland, Storbritannia og USA har alle pågående fregattprogrammer, men fartøyene varierer i størrelse og design. Eksempelvis har Frankrike utviklet FDI-fregatten på 4 500 tonn, mens Tysklands F126-fregatt vil veie rundt 10 000 tonn.

Les også: Tysk sensorselskap moderniserer norske ubåter

I Norges vurdering av nye fregatter kan også Storbritannias Type 26 og USAs Constellation-klasse være aktuelle kandidater.

Storbritannia utvikler Type 26-fregatten, også kjent som City-klasse, med fokus på anti-ubåtkrigføring. Disse fartøyene er designet for å operere i krevende maritime miljøer og har avanserte sensorer og våpensystemer.

Type 26 fregattene som bygges for Royal Navy er spesialiserte ubåtjegere, men med en rekke andre evner. Skjermdump: Youtube.

Royal Navy planlegger å bygge åtte slike fregatter, hvorav flere allerede er under konstruksjon. Type 26 er kjent for sin fleksibilitet og evne til å tilpasses ulike oppdragstyper.

USA utvikler Constellation-klassen, tidligere kjent som FFG(X), som en ny generasjon flerbruksfregatter. Disse fartøyene er basert på det fransk-italienske FREMM-designet og er tilpasset USAs spesifikasjoner.

Constellation-klasse fregatten FFG-62 er en moderne flerbruksfregatt utviklet av USA, basert på det fransk-italienske FREMM-designen. Skjermdump: Youtube

Constellation-klassen er utstyrt med moderne våpensystemer og sensorer, og er designet for å håndtere trusler både over og under vann. US Navy planlegger å bygge flere av disse fregattene for å styrke sin flåtekapasitet.

Begge disse fregattklassene representerer moderne og avanserte løsninger som kan være relevante for Norges behov i fremtidige maritime operasjoner.

Langvarige samarbeid med alle land

Norge har maritime samarbeid med alle de fire aktuelle landene. Frankrike har vist økt interesse for nordområdene, Storbritannia har lenge vært en nøkkelpartner for Sjøforsvaret, og USA er Norges viktigste allierte.

Samtidig har Norge og Tyskland et utstrakt samarbeid på ubåter og missiler, selv om mye av samarbeidet tradisjonelt har vært på landbaserte kapasiteter.

Det endelige valget skal etter planen tas i 2025. Forsvarsdepartementet har tidligere vurdert programmer fra 11 ulike land, inkludert Canada, Nederland og Sør-Korea.

– Dette er en strategisk beslutning som vil prege det norske forsvaret i flere tiår, avsluttet Gram.

Thyssenkrupp øker produksjonen av ubåter for Tyskland og Norge

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt