Nord-Korea er i ferd med å fullføre en omstridt mur som strekker seg 5,5 kilometer gjennom ruinene av en gammel middelalderby i den demilitariserte sonen (DMZ).
Denne konstruksjonen er del av Kim Jong Uns mål om å fjerne alle forbindelser til Sør-Korea på permanent basis, viser satellittbilder analysert av NK Pro. Prosjektet startet i mars, og hundrevis av soldater har siden vært involvert i arbeidet, stasjonert i en midlertidig leir i området.
Den nye muren deler i dag området til den gamle befestede hovedstaden til Taebong-kongedømmet, en by som antas å ha blitt bygd på 900-tallet i det som nå er Cholwon fylke på begge sider av grensen mellom Nord- og Sør-Korea.
Muren reiser spørsmål om forholdet mellom de to koreanske statene og muligheten for fremtidig historisk forskning i området. Selv om den firkantede omrisset av den gamle byen fortsatt kan sees fra luften, er nesten ingen andre spor bevart, og den delte lokasjonen i DMZ har lenge hindret utgraving og utforskning.
Strategisk betydning
Konstruksjonen i DMZ skjer etter at Kim Jong Un tidligere i år avsluttet Nord-Koreas tidligere uttalte politikk om gjenforening med Sør-Korea.
Les også: Nord-Korea i ny provokasjon: Sprenger forbindelser til sør
Flere forsvarslinjer er etablert i den skogkledde delen av DMZ, der store deler av grensen mellom Nord- og Sør-Korea er fjellterreng. På grunn av det flate landskapet i Cholwon er området sårbart i krigstid, noe som kan forklare de omfattende forsvarslinjene.
Til tross for murens sentrale plassering mellom to allerede eksisterende forsvarslinjer, stiller eksperter spørsmål ved dens praktiske verdi i tilfelle krig.
Ifølge vurderinger fra tidligere eksperter vil muren fungere mer som en «fartsdump» enn et reelt hinder for sørkoreanske styrker, men kan samtidig hindre nordkoreanere i å flykte til Sør-Korea.
Avsluttede samarbeid om arkeologiske funn
I en kort periode med avspenning i 2018 ble de to koreanske statene enige om et felles prosjekt for å undersøke og grave ut historiske funn i DMZ.
Arbeidet med å fjerne miner fra Taebong-hovedstaden startet samme år, men forholdet forverret seg raskt, og Nord-Korea avviste etter hvert det felles prosjektet.
Med den nye murkonstruksjonen ser det ut til at ethvert håp om fremtidig samarbeid om utgravninger og forskning på Taebong-hovedstaden har blitt svært usannsynlig.